Ismét el kellett halasztani az indulást

Japánban ragadhat a Solar Impulse 2

A Solar Impulse-2 szerdára tervezett indulását az utolsó pillanatban kénytelenek voltak lefújni a kedvezőtlen időjárási kilátások miatt. A repülőgéppel egyelőre a Hawaii-szigetekre szeretnének eljutni, onnét pedig tovább Phoenixbe vagy New Yorkba.

2015.06.25 13:25MTI
Wikipedia/Milko Vuille

Akár egy év késedelmet is szenvedhet a Solar Impulse-2 világ körüli útja, ha az időjárás miatt jelenleg Japánban veszteglő napelemes repülőgép augusztus 5-ig nem tud átrepülni a Csendes- és az Atlanti-óceán fölött, mivel ezt követően már túl rövidek lesznek a nappalok a hosszú óceáni átkeléshez - jelentették csütörtöki svájci lapok az expedíció kezdeményezőjére, Bertrand Piccard svájci extrémsportolóra hivatkozva.

A világ első, kizárólag napenergiával működő repülőgépe jelenleg Nagojában várja, hogy jobbra forduljon az idő és megkezdhesse az átkelést a Csendes-óceán fölött.Ha nem sikerül idejében elindulni, ott kell áttelelnie, ahol éppen tartózkodik, vagyis Japánban, vagy ha sikerül átkelnie a Csendes-óceánon, akkor az Egyesült Államokban.

Az utóbbi lenne a kevésbé rossz forgatókönyv, mert New Yorkban fix hangár várja, Japánban azonban nincs ilyen, így az áttelelés ott további kihívás elé állítaná a küldetést - közölte a 24 Heures és a La Tribune de Geneve című lapokkal az expedíció vezetője.

Piccard elmondása szerint már tájékoztatták a szponzorokat a kényszerszünet lehetőségéről, és a problémák ellenére mindannyian további támogatásukról biztosították a projektet.

II. Albert monacói herceg már korábban közölte, hogy az irányítóközpont késedelem esetén is Monacóban maradhat, de a projekt 150 alkalmazottjának hosszú távú javadalmazása még megoldatlan.

Piccard elismerte, nehéz pillanatot él át a vállalkozás, mivel a jelenlegi helyzetben a szkeptikusok a megújuló energiaforrások korlátaira hivatkozhatnak. "A valóság azonban az, hogy már messzebb jutottunk napenergiával, mint előttünk bárki más" - mondta a pilóta, aki a megújuló és környezetkímélő energiaforrásokra akarja felhívni a figyelmet a világ körüli úttal.

A Solar Impulse-2 szerdára tervezett indulását az utolsó pillanatban kénytelenek voltak lefújni a kedvezőtlen időjárási kilátások miatt. A repülőgéppel egyelőre a Hawaii-szigetekre szeretnének eljutni, onnét pedig tovább Phoenixbe vagy New Yorkba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.