A 12. században hagyták el lakói

Ismeretlen bizánci várost tártak fel Bulgáriában

Ismeretlen bizánci várost tártak fel Bulgária déli részén; a települést, amelyről egyetlen ismert írott forrás sem tesz említést, a 12. században hagyták el lakói.

2015.06.08 15:26MTI

Velikan városa mellett az ország déli régióit a török határral összekötő Marica-autópálya építése kapcsán végeztek leletmentő feltárásokat - olvasható az Archaeology in Bulgaria hírportálon.

Az ásatások során előkerültek 9. századi veremházak, de a lakóépületek többségét kőből emelték, s a régészek feltárták a középkori temetőt is.

"A település a 11-12. században, az első bolgár állam (632-1018) és a második bolgár állam (1185-1190) közötti időszakban, a bizánci uralom alatt élte virágkorát" - ismertette Sztanimir Sztojcsev ásatásvezető régész, a Sumeni Regionális Múzeum szakembere.

Mint kifejtette, a leletek alapján igen tehetős volt a város. Kifinomult kerámiatárgyak és ékszerek sokasága került napvilágra, de nagy számban tártak fel fegyvereket, egyebek mellett dárdahegyeket, s rengeteg háztartási fémtárgyra, például lakatokra, zsanérokra leltek.

A város a 12. század végén néptelenedett el. Mint Sztanimir Sztojcsev elmondta, ebben az időben a térségben több más települést is elhagytak a lakosai.

"Jelenleg még nem tudjuk, hogy miért ürült ki a város, lehet, hogy egy közelgő támadás, vagy valamilyen járvány késztette menekülésre az embereket" - fejtegette a régész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.