Izgalmas programok

Országszerte csaknem 250 rendezvény a régészet napján

Az ország 36 településén csaknem kétszázötven izgalmas program várja a történelem iránt érdeklődőket a hétvégén az idén második alkalommal megrendezendő régészet napján.

2015.05.29 05:30MTI

A Magyar Régész Szövetség által 2014-ben kezdeményezett esemény külföldön már régi hagyományokkal rendelkezik. Az Egyesült Államokban minden év októberének harmadik szombatján fesztivállal ünneplik a régész szakmát, Európában évente változó időpontban - az idén július 11-én - közösségi blogolással követik a különböző országokban dolgozó archeológusok egy napját - olvasható a Magyar Régész Szövetség közleményében.

A programsorozattal a szövetség a régészet tudományát szeretné bemutatni, s legfrissebb eredményeit kívánja népszerűsíteni. "Idei rendezvényünk a Lelőhely-felderítéstől a rekonstrukcióig alcímet viseli, ezzel munkánk módszertanára szeretnénk ráirányítani a figyelmet. Bemutatjuk, hogyan fedezi fel a régész a lelőhelyeket, leleteket, és hogyan rekonstruálja ezek alapján a múlt egy szeletét" - mondta Lassányi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Régész Szövetség elnöke.

A kétnapos rendezvény idején múzeumok, egyetemi tanszékek és régészeti, valamint örökségvédelmi szervezetek, összesen 39 intézmény fogadja az érdeklődőket: május 29-én, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 30-án, szombaton a családokat és a felnőtteket várják a szervezők.

A programok között lesznek ismeretterjesztő előadások, hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások. A látogatók megismerhetik a legmodernebb földmérő és légifotó-technikákat, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével.

Több helyen gyalogos vagy kerékpártúrák indulnak a környék rejtett régészeti emlékeinek bemutatásra, de akár szakmai konferenciákon is részt lehet majd venni. Lesz, ahol mesemondók elevenítik fel a letűnt évszázadok legendáit, másutt ősi receptek szerint készült ételeket is kóstolhatnak, régészeti leleteket fogadhatnak örökbe, sok helyen régészhomokozókkal várják a legkisebbeket. .

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.