Többé-kevésbé pontos kép a Tejútról

Így néz ki a galaxisunk űrhajótávlatból

Szerencsére a térképészet Mercator óta átesett némi fejlődésen, ezért ma már egészen precíz képünk van galaxisunkról.

2015.06.05 15:14ma.hu

Egy újonnan publikált, a legfrissebb adatokat felhasználva készült kép segítségével, egészen pontos elképzelést kaphatunk arról, miképp néz ki a Tejútrendszer mondjuk egy Birodalmi Csillagromboló parancsnoki tornyáról nézve.

NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC/Caltech)


Lássuk be, nem olyan könnyű elképzelni, hogyan fest a galaxis, amiben élünk, hiszen bolygónk valahol a közepe és a kétharmada között kering fix helyen. Szerencsére a térképészet Mercator óta átesett némi fejlődésen, ezért ma már egészen precíz képünk van galaxisunkról.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society magazinban leközölt kép a Tejútrendszerről négykarú spirálnak ábrázolja szűkebb pátriánkat, ami az elmúlt évek kutatásai alapján a legpontosabbnak tűnik.

A karokban elhelyezkedő csillagfürtök tanulmányozásával a kutatók egészen pontos képet kapnak az egész galaxisról. „A spirálkarok olyanok, mint a dugóban a központ felé közlekedő autók” – mondta Denilso Camargo, a Federal University of Rio Grande kutatója.

Camargo és csapata a NASA Wide-field Infrared Survey Explorerét, azaz a WISE-ét használta kutatásához. A WISE infravörös tartományban kutatja a galaxist ezért a kutatók képesek távoli csillagfürtöket is felfedezni.

A kutatók a mai napig tanulmányozzák a WISE adatait, noha az 2011-óta hibernált állapotban lebegett az űrben, két éve NEOWISE néven újra aktiválták és most a NASA segítségére van a Földet veszélyeztető meteorok felkutatásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.