3D

Ellőtték a varjú lábát, hát nyomtattak neki egy újat

3D nyomtatással állítottak elő egy különleges protézist egy meglőtt varjú számára, amely elvesztette az egyik lábát.

2015.05.16 09:39ma.hu
hirado.hu

Februárban Szarvasról hozott el a Hortobágyi Madárkórház állatorvosa egy meglőtt varjút, amelynek légpuskalövedék ment át a lábán és a szárnyán - írja a hirado.hu.

A szárnyát műtéttel rendbehozták, de a lába elhalt, amputálni kellett. Az egész lábfej hiányzik bokaízület alatt. A varjú életben maradásához kell a művégtag, mert ha csak az egyik lábát használja, a túlterhelés miatt az is tönkremegy, és végül el kell altatni.

Először egy mankószerű műlábat készítettek neki, vattával kipárnázták a csonkot, injekciós fecskendő palástjával kitámasztották és leukoplaszttal ragasztották össze a házilag barkácsolt műlábat. Ezt azonban nem igazán szereti a madár, nem használja, így túlterheli a másik lábát.

Most abban bíznak, hogy beválik az a replikáció, amely egy másik varjú lábáról készült és amelyet a sérült varjú csonkjához igazítottak. A különleges protézist Horvát Kornél mérnök tervezte és 3D nyomtatással állították elő.

A stábnak Dr. Déri János állatorvos és Horváth Kornél mérnök mutatta meg, miként is működik a 3D nyomtatott varjúlábprotézis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.