Hazarepült Bajorországba a fiatal tarvarjú

Négyszáz év után először szelte át az Alpokat egy ritka madárfaj egyik tagja

Négyszáz év után először sikerült önállóan egy fiatal tarvarjúnak (Geronticus eremita), hogy az Alpok fővonulatán át toszkánai telelőhelyéről hazarepüljön Bajorországba.

2011.08.06 22:29MTI

A fiatal tojó, Goja az elmúlt hétvégén jelent meg Burghausenben. A kutatók évek óta hiába kísérleteznek azzal, hogy a csaknem kihalt állatoknak újra megtanítsák ezt az elfeledett útvonalat. Goja úgy tűnik, kiállta a végső próbát is. Johannes Fritz projektvezető reméli, hogy 2012-ben további fajtársai követik a tojó példáját.
   
A tudósok az 1990-es évek végén kezdtek hozzá az évszázadok alatt szinte kihalt tarvarjú visszatelepítéséhez a felső-ausztriai Alm-völgybe. Céljuk az volt, hogy megtanítsák nekik a régi vonulási útvonalat.
   
Először 2004-ben indultak útnak a tarvarjak: könnyűrepülőgépen utazó emberi "nevelőszülőjüket" követték Olaszországba. Néhány évvel később új projektet indítottak a kutatók a bajorországi Burghausenben.
   
Az Alm völgyében élő hét madár időközben fontos lépéseket tett előre, bár nem sikerült átszelniük az Alpokat. Az első költőpár 2007-ben a stájerországi Loebenigbe repült vissza - innen autóval utaztatták őket Felső-Ausztriába.
   
Goja viszont a 25 egyedet számláló bajor madárcsapat tagjaként először találta meg önállóan a Burghausenbe vezető utat. Gondozói meglepetésére, teljesen váratlanul jelent meg a bajor városban.
   
A költési időszakot lekéste a madár, az ugyanis áprilisban esedékes. Jelenleg azonban ennek nincs jelentősége, hiszen Goja még nem ivarérett. Johannes Fritz reméli, hogy jövőre az úttörő madár ismét átrepüli az Alpokat és talán néhány fajtársát is magával viszi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.