Megrövidül az egyik szekvencia, ha nincs pénzünk

A szegénység károsíthatja a DNS-ünket is?

Akinek kevés a pénze, az korábban hal - de nemcsak azért, mert az életkörülményei rosszabbak, hanem azért is, mert a génjei is eleve rövidebb életre kárhoztatják, legalábbis egy friss tanulmány szerint.

2015.05.12 14:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Azt nem nehéz kitalálni, hogy az alacsony jövedelműek életkörülményei sokkal rosszabbak a gazdagokénál, épp ezért senkit nem lep meg az a kijelentés, hogy a várható élettartam is rövidebb az ő esetükben. Az azonban már sokkal megdöbbentőbb, amire néhány stanfordi kutató jutott egy nemrég végzett és nyilvánosságra hozott felmérésben: nemcsak a külső körülmények hatnak a szegények élethosszára, hanem a DNS-ük is - ami egy bizonyos résznél "megrövidül". Dr. Arline Geronimus szerint azoknál, akik az állandó szűkölködés miatt folyamatos stresszt élnek át, a telomerek - az életkorért felelős DNS-szekvenciák - egyre rövidebbé válnak.

A tudós Detroitban vizsgálta az alsó-középosztálybeli emberek vagyoni helyzetét és a telomerük hosszát, és arra a megállapításra jutott, hogy nem elég, hogy a pénzhiány eleve hátrányos helyzetbe hozza őket a hosszú életért folyó képzeletbeli versenyben, de még a génjeik is a korai vég felé mozdítják őket. A detroiti szegénynegyedekben ráadásul a legrövidebb telomerekkel a fehér populáció rendelkezik, náluk valamivel jobb helyzetben vannak a feketék, és a legjobb kilátásaik a spanyoloknak vannak - állítja Dr. Geronimus.

A kutató úgy véli, a szegénységi stresszt tovább fokozza a kiközösítés is, az átlagemberek közösségéből éreztetett elkülönítés, ami mind-mind hatással vannak az egészségre, akárcsak a már eddig is ismert kockázatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.