Szellemi tulajdon is

Szolgálatba állhat Kína legfejlettebb tengeri kutatóhajója

A Kohszüe csaknem 100 méter (99,8) hosszú, legszélesebb vonalán 17,8 méter a távolság, és egyszerre 15 ezer tengeri mérföld (27 780 kilométer) megtételére képes.

2015.04.24 21:56MTI

Készen áll a bevetésre Kína legfejlettebb tengeri kutatóhajója, miután átesett az ehhez szükséges hivatalos, műszaki engedélyeztetési eljáráson - jelentette be a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) pénteken.

A 4700 tonnás Kohszüe (Tudomány) elnevezésű vízi jármű egyaránt képes mélytengeri és nyílttengeri feltárásokra, kutatásokra. Tervezéséhez, illetve megalkotásához 2007-ben kezdtek hozzá. Ez az első saját fejlesztésű, független kínai szellemi tulajdont képviselő tengeri expedíciós kutatóhajó - hangsúlyozta a CAS Hszinhua hírügynökség által ismertetett közleménye.

A Kohszüe csaknem 100 méter (99,8) hosszú, legszélesebb vonalán 17,8 méter a távolság, és egyszerre 15 ezer tengeri mérföld (27 780 kilométer) megtételére képes. A hajót felszerelték ember nélküli merülőkabinokkal, mélyvontatású kutatóeszközökkel és mélytengeri élő felvételek készítésére, illetve közvetítésére alkalmas berendezésekkel, kamerákkal.

A hajó az akadémia oceanológiai intézetének igazgatója szerint általános tengeri és tengeri technológiai kutatásokban fog részt venni, egyfajta vízfelszíni mobil laboratórium szerepét fogja betölteni.

A Kohszüe próbaüzeme 2013 januárjában indult és a jelentések arról számoltak be, hogy sikeresen teljesítette küldetését, a rendkívüli körülmények, az olaj, a gáz és egyéb erőforrások mélytengeri kutatását.

Kína az elmúlt években különös figyelmet szentelt a tengeri kutatásoknak. Sajtójelentések szerint 8 ezer tonnás jégtörőhajója most van építés alatt, elődje az ukrán építésű Hszüelung sarkvidéki kutatásokban vesz részt.

A múlt hónapban fejezte be az Indiai-óceánon 120 napos expedícióját az emberes mélytengeri merülőkabin, a Csiaolung, amely egyebek mellett hidrotermális folyadékok mintáit gyűjtötte és a mélytengeri világ biológiai sokféleséget térképezte fel. A kínai gyártású merülőeszköz 2012-ben állította be merülési rekordját, a 7062 métert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.