Egyre nagyobb veszélyben a gazdasági kincs

Huszonnégyezer milliárd dollár az óceánok értéke

A világ óceánjainak gazdasági értékét egy tanulmányban huszonnégyezer milliárd dollárra becsüli a Természetvédelmi Világalap (WWF).

2015.04.24 16:20MTI

Az óceánok túlzott kizsákmányolása, a rossz kezelés és az éghajlatváltozás azonban egyre nagyobb fenyegetést jelent erre a gazdasági kincsre - figyelmeztet a genfi székhelyű szervezet.

A WWF az óceánoknak köszönhető éves gazdasági teljesítményt 2500 milliárd dollárra becsüli, ami alapján az óceánok a világ tíz legnagyobb hazai össztermékét előállító országa közé sorolhatók.

Ez a tíz ország az Egyesült Államok (17 400 milliárd dollár), Kína (10 400 milliárd dollár), Japán (4800 milliárd dollár), Németország (3800 milliárd dollár), Franciaország (2900 milliárd dollár), Nagy-Britannia (2900 milliárd dollár), Brazília (2200 milliárd dollár), Olaszország (2100 milliárd dollár), Oroszország (2100 milliárd dollár) és India (2000 milliárd dollár).

A WWF ezeket a becsléseket a Queenslandi Egyetem Globális Éghajlatváltozási Intézetével és a Boston Consulting Group tanácsadó céggel közösen készített, Reviving the Ocean Economy című legfrissebb jelentésre alapozza.

"E kincsek megóvása érdekében meg kell védeni az óceánokat a túlzott kizsákmányolástól és a globális felmelegedés kedvezőtlen hatásaitól" - fejtette ki Alice Eymard-Duvernay, a WWF svájci szervezetének tenger- és óceánszakértője.

Napjainkra a világ koralljainak fele elpusztult. A WWF szerint a még meglévő korallzátonyok is eltűnnek 35 éven belül. Ami a halakat illeti, a WWF szerint a halpopulációk 90 százalékát érinti a túlhalászás, illetve a majdnem teljes eltűnés.

Másrészt a trópusi övezetben található mangrovemocsarak 3-5-ször gyorsabban pusztulnak, mint a többi erdő. A WWF szakértője szerint "még van idő a tendencia megfordítására".

Ehhez a szervezet nyolc intézkedésből álló csomagot javasol, amelyben szerepel az óceánok figyelembe vétele az ENSZ fenntarthatósági céljai közé, az általános felmelegedés elleni intézkedések meghozatala és a partvidéki és tengeri övezetek védelmének erősítése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.