Egyesülések

Természetvédők: a kormány elvenné a védett területeket az illetékesektől

A természetvédő szervezetek szerint csütörtökön egyértelművé vált, hogy a kormány célja nem a földvagyon egységes kezelése, hanem a nemzeti parki földek elvétele az illetékes szervektől.

2015.04.23 15:50MTI

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleménye emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elfogadta és parlamenti zárószavazásra terjesztette be az állami vagyonról szóló törvény kétharmados részek nélküli változatát.

Mint írták: az állami vagyonról szóló törvényről múlt héten azért nem született döntés, mert az ellenzék nem szavazta meg a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek az állami földvagyon központosított kezelését szolgálták.

A kormányzat mégis zárószavazásra terjesztette be a törvénytervezet feles részeit, amelyek a nemzeti parki igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyeznék át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatokat.

Az említett természetvédelmi szervezetek szakmailag teljesen alaptalannak tartják, hogy a kormányzat annak ellenére erőlteti a nemzeti parkok jogainak csorbítását, hogy nem valósulhat meg az általuk eddig kommunikált cél, vagyis az állami vagyon egységes kezelése.

"Ez a lépés valóban a természetvédelmi rendszer jövőjére nézve rendkívül baljós tendenciát vetít előre" - tették hozzá.

A természetvédők szerint a törvény elfogadása visszafordíthatatlan károkat okozhat Magyarország természeti örökségében és ezért alkotmányellenes.

A szervezetek a törvény elfogadása esetén felkérik a köztársasági elnököt, az ombudsmant és a parlamenti pártokat, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz az egészséges környezethez való alapjogot sértő jogszabály megsemmisítése érdekében - írták.

A törvényjavaslatról várhatóan jövő kedden szavaz a parlament.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.