60 ezer éves kolónia

Földi paradicsom - de megölik, aki a közelébe merészkedik!

Tipikus paradicsomi szigetnek tűnhet, néhány bennszülöttel - de még senki sem merészkedhetett a 60 ezer éves kultúra közelébe, mert aki megpróbálja, azt megölik a törzs tagjai.

2015.04.23 08:13ma.hu
Fotó: Survival International

Van egy kicsinyke sziget az Indiai-óceán területén, területe nagyjából akkora, mint Tolna vagy Albertirsa, de ezt a 72 négyzetkilométeres kis területet eddig csupán légifelvételekről láthatta bárki, mert aki közelebb próbált merészkedni, az már soha nem tudta elmesélni, mit talált: az ott élő törzs tagjai mindenkit megölnek. A Északi-Sentinel-szigeten a tudósok szerint mintegy 60 ezer éve él háborítatlanul a törzs, és senkit nem hajlandók beengedni a világukba kívülről. Legutóbb 2006-ban akadt két meggondolatlan ember, akik a sziget közelében akartak horgászni, sosem tértek vissza élve.

A törzs tagjai mesterei a dárdáknak és minden egyéb dobóeszköznek: a róluk szóló történetek szerint képesek akár a repülőgépeket és a helikoptereket is eltalálni nyilaikkal vagy akár a kövekkel, így még a fényképek is meglehetősen gyenge minőségűek, amelyeket biztonságos távolságból készíteni lehet róluk. Az indiai hatóságok már többször is próbálták felvenni a kapcsolatot a bennszülöttekkel és valamiféle kommunikációt kialakítani velük, de mindezidáig hiába: három mérföldnél (4,8 km) közelebb lehetetlen megközelíteni őket.

Fotó: Survival International

A Survivol International nevű szervezet, amely a törzsi csapatok jogait próbálja védeni - már a sziget közelében elkapják a merész betolakodókat és több embert le is tartóztattak már a hatóságok közreműködésével -, most attól fél, hogy veszélyben van a törzs fennmaradása, a tagjainak túlélése. "Az indiai Andamán-szigeteken élő Nagy Andamanese törzseket betegségek tizedelték meg, amikor az 1800-as években brit gyarmattá váltak" - magyarázta a szervezet igazgatója, Stephen Corry, hozzáfűzve, hogy a Bo nevű törzs például már teljesen eltűnt, az utolsó tagja négy évvel ezelőtt halt meg.

"Az egyetlen módja, hogy megakadályozzák a hatóságok a másik andamanesei törzs teljes megsemmisülését, csak annak biztosítása lehet, hogy az Észak-Sentinel-szigetet megvédik a kívülállóktól" - mondta el Corry.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.