30 ezer fontért keltek el

Elárverezték a Scott kapitány expedícióján készült fotók negatívjait

Harmincezer fontért (12,5 millió forint) keltek el Scott kapitány Déli-sarkra szervezett Terra Nova expedíciójának eddig sehol be nem mutatott negatívjai egy brit aukción.

2015.04.20 15:26MTI

A képek ahhoz a hatalmas, mintegy 1700 fotót tartalmazó kollekcióhoz tartoznak, amely a 20. század leghíresebb brit antarktiszi expedíciójának történetét ábrázolják - számolt be róla a The Daily Telegraph.

Tavaly a Cambridge-i Egyetem jelentős összeget, 275 ezer fontot gyűjtött össze, hogy megvásárolja az expedíció képeinek egy nagyobb kollekcióját, ezzel megmentse az árveréstől.

A most elkelt 52 celluloid negatívot tartalmazó kisebb kollekció bemutatja, hogy "ezek a bátor emberek milyen kegyetlen körülmények között éltek" - magyarázta a Andrews Aldridge, az árverést szervező Henry Aldridge and Son aukciósház munkatársa.

A Scott halálával végződött, 1910-1913 között lezajlott expedíció életének korábban be nem mutatott pillanatai - ebéd, sátorverés - is megjelennek a most elkelt képeken. A britek végül elérték a Déli-sarkot, ám Amundsen norvég felfedező csapata megelőzte őket. Scott a visszaúton életét vesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.