High-tech

Elindult Ferihegyről a Magnus Fusion/NatGeo repülős expedíció

Csütörtökön délben a Budapest Airport 1. termináljáról indult útnak a Magnus Fusion/NatGeo Expedíció, amelynek kétfős személyzete arra vállalkozott, hogy a magyar építésű Magnus Fusion túragéppel körberepülik a Földközi-tengert

2015.02.19 18:14Havariapress

12 ezer kilométer 15 ország érintésével a Földközi-tenger körül - erre a nem mindennapi kihívásra vállalkozik hazai gyártású túrarepülőjével a magyar páros!

Február 19-én a Ferihegy 1-ről indult útjára a Magnus Fusion NatGeo Expedíció, amellyel Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotóriporter különleges kihívásra vállalkozott: a Földközi-tengert kerülik meg a magyar tervezésű, Kecskeméten készült Magnus Fusion túrarepülőgéppel. A közel másfél hónaposra tervezett repülős út a tervek szerint Magyarországon kívül Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot, Marokkót, Algériát, Tunéziát, Líbiát, Egyiptomot, Izraelt, Jordániát, Ciprust, Törökországot és Görögországot érinti.

Az expedíció egy 82 évvel korábbi magyar rekordnak állít emléket, amikor is Bánhidi Antal és Bisits István végigrepülte ugyanezt a távot Gerle 13 elnevezésű, a Budapesti Műszaki Egyetemen tervezett repülővel. A Magnus Fusion/NatGeo Expedíció napra pontosan az 1933. február 19-i start évfordulóján indult Ferihegyről. A magyar fejlesztésű és gyártású kétszemélyes, kompozit sárkányszerkezetű túragépet 100 lóerős Rotax motor hajtja. A gép 194 km/h utazósebességre képes, egy feltöltéssel pedig maximum 1.100 km távolságra képes elrepülni.

Az indulást hosszas felkészülés, számos próbarepülés, és több hónapos szervezés előzte meg. A Magnus Fusiont a legtöbb országban küldöttség fogadja majd, és az expedícióra a nemzetközi sajtó is felfigyelt.

A repülős túráról Hankusz Kálmán fotóriporter folyamatosan kép- és videóanyagot készít, de a gépre külső kamerákat is rögzítettek. A 12.000 kilométeres út legnagyszerűbb pillanatait a National Geographic Channel weboldalán is megtekinthetik az érdeklődők, a tévécsatorna ugyanis videós útinaplóban számol majd be a nem mindennapi kalandról.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.