Orra törött és hiányzik a ragasztott szakáll is

II. Ramszesz óriási gránitfejét ásták ki Egyiptomban

Az egyiptomi régészeti hatóság csütörtökön bejelentette, hogy régészek egy több mint 3000 éves óriási gránitfejre bukkantak, amelyről feltételezhető, hogy II. Ramszesz fáraót jeleníti meg.

2008.09.26 11:54MTI

A lelet a Kairótól mintegy 80 kilométerre északkeletre lévő Tell Baszta - az ókori Per Basztet - térségében került elő. A Legfelsőbb Régészeti Tanács közleménye csak annyit árul el, hogy a felfedezés "nemrég" történt. A 67 centi magas fej feltehetően II. Ramszesz fáraónak a térségben állt egészalakos szobrához tartozott. Orra törött és hiányzik az uralkodó állára ragasztott szakáll.

Tell Baszta térségében volt a macskaistennőnek szentelt ókori Per Basztet város, amely az Óbirodalomtól egészen a római korszakig fontos szerepet játszott Egyiptomban. A régészek folytatják az ásatást a szobor más részeinek felkutatására. II. Ramszesz, akit a Nagy Ramszesz néven is emlegetnek, a XIX. dinasztia harmadik uralkodója volt.

Ő volt az egyiptomi történelem leghosszabb ideig regnáló fáraója: 66 éven át, Kr.e. 1279-től 1213-ig igazgatta a nílusi birodalom sorsát. Szerte Egyiptomban palotákat és templomokat emelt, beleértve a híres Abu Szimbel-i templomot, amely a birodalom déli határainál hirdette az uralkodó dicsőségét.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.