Itt egy új száguldó ég-kő

Új üstököst fedeztek fel lengyel amatőr csillagászok

Új üstököst fedeztek fel lengyel amatőr csillagászok a Naprendszerben, a C/2015 F2 - Polonia elnevezésű égitest a negyedik olyan üstökös a második világháború óta, amelyet lengyelek észleltek a Földről végzett megfigyelések során.

2015.03.29 17:26MTI

A szabad szemmel nem látható, mintegy 17 magnitúdójú üstökös jelenleg a déli féltekéről észlelhető, a csillagászok feltételezései szerint néhány hónap múlva térségünkben is megfigyelhető lesz amatőr távcsövek segítségével - közölte vasárnap az onet.pl lengyel hírportál.

A négy amatőr csillagász - egy vállalkozó, egy orvos és két diák - hétfőn figyelt fel az üstökösre a Polonia nevű magán csillagvizsgálóban elhelyezett automata távcső segítségével. A csillagvizsgáló műszereit tavaly decemberben állították fel Chilében, az Atacama sivatagban, San Pedro de Atacama város közelében.

Miután a felfedezést más csillagászok más országokban végzett vizsgálatok során megerősítették, az égitestet pénteken hivatalosan is bejegyezte a Nemzetközi Csillagászati Unió.

Mivel az üstökös neve legfeljebb három felfedező nevéből állhat, a csillagászok - Marcin Gedek, Michal Kusiak, Rafal Reszelewski és Michal Zolnowski - úgy döntöttek, az égitestet megfigyelőközpontjuk után Poloniának nevezik el. Ily módon hazájukra, Lengyelországra is utal az új üstökös elnevezése.

www.sott.net


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.