Rosetta

Belassult a Csurjumov-Geraszimenko üstökös pörgése

Kétséges, hogy az üstökös felszínén hibernálódott Philae napelemmel működő robot, a Rosetta leszálló egysége, elegendő energiához jut majd, és ismét működő képes lesz.

2015.03.23 16:56MTI

Fokozatosan csökkent az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája által megfigyelt 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös forgási sebessége - állapították meg az ESA szakemberei az űrszonda által küldött adatokból.

Az üstökös forgási sebessége 12,4 óra, de a földi irányítóközpont szakemberei észlelték, hogy ez naponta mintegy egy másodperccel tovább tart, és ahogy az üstökös egyre aktívabbá válik, tovább fog növekedni ez az idő.

A gázfolyamok kiáradnak az üstökösből és lelassítják azt - mondta Andrea Accomazzo, repülésigazgató Royal Society egyik londoni tanácskozásán.

Az illetékes bemutatta, miként képesek irányítani a földről a szakemberek a lehető legnagyobb pontossággal a Rosetta űrszondát a 10 milliárd tonna tömegű és négy kilométer hosszú üstökös körül. Az irányítók az üstökösön lévő viszonyítási pontok rendszerét használták arra, hogy megértsék, miként forog és halad az égitest a világűrben. Az így kapott információk modellezése segíti az űrszonda pályájának tervezését. E modell futtatásával észlelték, hogy a viszonyítási pontok a várt időben nem a megfelelő helyen jelentek meg.

Szeptemberben meghatározták, hogy a forgási idő naponta 33 millimásodperccel nő. Most, amikor az üstökös egyre közelebb kerül a Naphoz és sokkal nagyobb mennyiségű gázt és port lök ki, a lassulás napi egy másodpercnyi.

Az aerodinamikus hatások egyre fontosabbak. A kilökődések egyre nagyobbak és erősebbek - mondta Accomazzo a BBS News-nak.

"Hogy el tudják képzelni, ezek a gázok néhány kilométer hosszan lökődnek ki és másodpercenként 800 méteres sebességgel mozognak. Ezt figyelembe kell vennünk" - tette hozzá.

A repülésigazgató kissé pesszimistán nyilatkozott arról, hogy az üstökös felszínén hibernálódott Philae napelemmel működő robot, a Rosetta leszálló egysége, elegendő energiához jut majd, és ismét működő képes lesz. "50-50 százalék esélyt adok erre, de én lennénk a legboldogabb ember a világon, ha ez megtörténne".

Március 12. óta hiába várták a Rosetta kommunikációs berendezései, hogy a Philae életjelt adjon ott magáról.

Az ESA földi irányítóközpontjának szakemberei abban reménykedtek, hogy már felébreszthetik a robotot, ám pénteki közleményükben közölték, valószínűleg még túlságosan hideg van, hogy felébredjen, és még túl kevés az energiaforrása ahhoz, hogy jelet küldhessen a földi irányítóközpontnak.

A Philae novemberben landolt az üstökös egy árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után napelemes tápegységei kimerültek. A Nap energiájára van szükség ahhoz, hogy felébredjen és elkezdjen kommunikálni az európai irányítóközponttal. Március első felében került az üstökös a Naphoz olyan közelségbe, hogy a Philae ismét működőképes lehessen, ezért március 12-én a Rosetta kommunikációs berendezéseit bekapcsolták a jel fogására.

Pénteken kikapcsolták a kommunikációs egységet, az irányítóközpont szakemberei a következő legmegfelelőbb alkalomra várnak a kapcsolat létrehozására. Azzal számolnak, hogy valamikor április első felében lesz lehetséges kapcsolatot teremteni a Philae-vel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.