33 kilométer magasba

Hatalmas kutatóballont küldött a Föld megkerülésére a NASA

Hatalmas kutatóballont küldött az atmoszférába a NASA Új-Zélandon. A héliummal töltött léggömbnek 33 kilométeres magasságban kell a Földet megkerülnie.

2015.03.28 09:09MTI
Fotó: NASA

Arra tesznek kísérletet, hogy megdöntsék az óriásballonok eddigi 54 napos repülési rekordját. Bizonyítani szeretnék, hogy az óriásballon akár száznapos bevetésre is alkalmas - mondta Debbie Fairbrother, a NASA ballonprogramjának vezetője.

A kosárformájú ballon olyan hatalmas, hogy egy egész futballstadion elférne benne - közölte a NASA. A technológia viszonylag olcsó alternatíva arra, hogy új űreszközöket teszteljenek a világűr peremén.

A léggömb az Új-Zéland déli szigetén található Wanaka repülőteréről szállt fel, majd keleti irányba haladt. A landolást egy eddig közelebbről meg nem nevezett helyre, Dél-Amerikába tervezik.

Pirkadatkor és alkonyatkor a déli félteke egyes helyein, például Argentínában és Dél-Afrikában talán látni is lehetett a ballont - vélte a NASA szakembere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.