Telibe kapták a sarki fényt

A NASA legösszetettebb rakétakísérlete - videón

"Ez volt a legkomplikáltabb küldetés a NASA rakétaindításokért felelős részlegének, amit valaha is összeraktak és kilőttek, de úgy tűnik, minden tökéletesen alakult."

2015.02.01 15:00ma.hu

Egy kísérlet során az Aurora Borealis-t, azaz az (északi) sarki fényt vizsgálta az Amerikai Űrkutatási Hivatal. A jelenség elektromos struktúrájának kutatásához egy 21 méteres rakétára rögzített szondát (Aurora Spatial Structures Probe, ASSP) használt a NASA, melynek indításáról készült lassított videó és kép most vált elérhetővé.



A szemet gyönyörködtető felvételek szerencsére nem csak esztétikus örömet nyújtanak: a rakéta sikeresen juttatta célba hat, sarkifény-mérő terhét. A légágyúval kilőtt szondák információkat gyűjtöttek a jelenség elektromos és mágneses aktivitásáról, közvetlenül az elektronáramlás belsejéből.

Az ASSP célja, hogy jobban megértsük a sarki fény időbeni és térbeli változásait. Ezek a változások ugyanis befolyásolják az atmoszféra hőmintáit, amik pedig hatással vannak a globális kommunikációt szolgáló, alacsonypályás műholdak működésére. Ha a szatellit forró ponton halad át, akkor lelassul, így az ASSP adatai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kommunikációs vállalatok, a NASA és a katonaság műholdjai megfelelő időben legyenek a megfelelő hely.

Forrás: NASA

"Ez volt a legkomplikáltabb küldetés a NASA rakétaindításokért felelős részlegének, amit valaha is összeraktak és kilőttek, de úgy tűnik, minden tökéletesen alakult" - nyilatkozta az esemény kapcsán Charles Swenson, az ASSP főfelügyelője, aki egyben űridőjárás-kutatással is foglalkozik a logani Utahi Állami Egyetemen. Elmondása szerint még néhány hétbe beletelik, mire az első következtetéseket le lehet vonni, de akár hónapok vagy évek is eltelhetnek, amíg teljes mértékben elemezni tudják az adatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.