Új fegyver

Ultrahanggal az Alzheimer-kór ellen?

Az ultrahang lehet az új fegyver az Alzheimer-kór ellen, remélik ausztrál kutatók, akik ultrahanggal, gyógyszerek nélkül tisztították meg egerek agyát a kórral összefüggést mutató lerakódásoktól.

2015.03.14 15:53MTI
freedigitalphotos.net/ddpavumba

A Queenslandi Egyetem (UQLD) közleménye szerint az agyi beavatkozással nem járó, vagyis nem invazív, ultrahangos kezelés talán meggyógyíthatja az Alzheimer-kórt és a memóriát is képes javítani.

A tudósok felfedezték, hogy az agyi neuronokban képződő, fogkőhöz hasonló lerakódásokat, melyek valószínűleg emlékezetvesztéshez és a gondolkodási képességek romlásához vezetnek, fókuszált ultrahangsugarakkal meg lehet bontani, és a kezelés gyógyszer nélkül is hatásos lehet - áll a közleményben.

"Az új módszer a memória helyreállításával forradalmasíthatja az Alzheimer-kór kezelését. Az ultrahang hullámai félelmetesen gyorsan rezegnek, ezzel aktiválják az agy immunrendszerének részét képező mikroglia sejteket, ezért azok eltávolítják az amiloid fehérje lerakódásait, amelyek károsíthatják az agyi szinapszisokat, vagyis a sejtek közötti kapcsolódási helyeket" - vélte Jürgen Götz, az időskori demenciát kutató ausztrál intézet professzora.

A módszert egerekkel tesztelték, memóriájuk javulását labirintusban való eligazodási képességükön mérték le. Korábban a nagy energiájú ultrahangot az agyba injekciózott mikrobuborékokkal kombinálták. Ezek a buborékok az ultrahang hatására vibrálni kezdtek, így juttatták át a gyógyszert az úgy nevezett vér-agy gáton.

A Science Translational Medicine szaklap aktuális számában ismertetett kutatás az első demonstrációja annak, hogy az ultrahang egymagában is hatásos lehet a memóriaroncsoló kórral szemben. A kutatók olyan egereket kezeltek heteken át, amelyekben genetikai változásokat idéztek elő. Ezek hatására agyukban amiloid rakódott le. 75 százalékuknál csaknem teljesen sikerült eltüntetni a plakkokat az ultrahangos kezeléssel, anélkül, hogy az agyszövet látható sérülést szenvedett volna.

Arról ugyan tart még a tudományos vita, hogy vajon a lerakódások idézik-e elő az Alzheimer-kór tüneteit, ám a kutatók úgy találták, hogy az ultrahanggal kezelt egerek memóriája a kezeletlen állatokéhoz képest javult. Ezt három különböző teszt eredményei alapján állapították meg.

Götz hangsúlyozta: a kutatás legelején tartanak, évek választják el őket attól, hogy a módszert emberek részvételével teszteljék. A következő lépésben juhok agyát kezelik, az eredmények az év végére várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.