Nix és Hydra

Előkerültek a Plútó holdjai

Minden idők legjobb felvételei a Naprendszer távolabbi pontján keringő égitestekről. Kattintson, mozgóképünk is van!

2015.02.20 21:00ma.hu

Nemrég került "fotótávolságba" a New Horizons űrszonda a Plútóhoz, és, ha már felélesztették, lőtt is pár képet a pár éve bolygó státuszát vesztett égitestről. De nem csak róla, hanem legnagyobb holdjáról, a Charonról is.

A Plútó, legyen bármilyen kicsi, nem csupán egyetlen holddal rendelkezik. Alig 85 évvel a törpebolygó felfedezése után elkészülhetett az első néhány felvétel - köszönhetően a Long-Range Reconnaissance Imager névre keresztelt műszernek (röviden LORRI) - két további űrbeli kísérőjéről, a Nixről és a Hydráról. Nézzék csak:

Nix, Hydra

Maguk a holdak nagyon újak az emberiség számára: csak 2005-ben, a Hubble Űrteleszkóp jóvoltából bukkantunk rájuk. Ezzel az öt holdból már három "megvan", de vélhetően, ahogy közelebb kerül a NASA űrszondája a Naprendszer bolygórendszerének széléhez, a "maradék" kettő is hamarosan előkerül.

De már ennek a két holdnak a digitális rögzítése is nagy fegyverténynek számít. A Föld-Hold távolság elképesztően nagy ahhoz, hogy a Hubble alaposabban megvizsgálhassa ezeket a parányi égitesteket. Tulajdonképpen sem keringési pályájuk, sem pontos méretük nem ismert. Várhatóan júliusban fogunk még többet megtudni róluk, ekkor ér ugyanis a New Horizons "lőtávolságba" a Plútóhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.