Felébredt

Megérkezett a Plútóhoz a New Horizons

Az űrszonda kilenc évig tartó útja során 4,8 milliárd kilométert tett meg. A Kuiper-öv égitestjeit fogja vizsgálni.

2014.12.08 12:30ma.hu

Vasárnap reggel, kilenc évvel a felbocsátása után a NASA mérnökei végre felébreszthették a Plútóhoz küldött űrszondát. A New Horizons 4,8 milliárd kilométert utazott a Naprendszeren belül, mire célhoz ért. Küldetése során a Plútót és más, a Kuiper-övben található égitesteket fog vizsgálni.

Kép: NASA TV

A szonda január 15-én kezdi meg tudományos vizsgálatokat. Nem fog pályára állni a törpebolygó körül, mert túl nagy sebességgel (cca. 43 000 km/h) közelíti meg, és ahhoz, hogy kellőképp lelassíthassák, ezerszer annyi üzemanyagot kellene cipelnie, mint amennyit elbír.

A 700 millió dollárba kerülő küldetés célja többek között a Plútó és a Charon felszínének, anyagösszetételének és légkörének vizsgálata, a felszíni hőmérsékleti viszonyok feltérképezése, valamint eddig ismeretlen holdak és gyűrűk felkutatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.