Az özvegy akadt a kincsekre

Ezeket nyúlta le holdutazásáról Neil Armstrong

Egészen mostanáig eldugva lapultak azok a tárgyak, melyeket az egykori űrhajós szerzett be űrben töltött ideje során és tette félre magának az első ember, aki a Holdra lépett.

2015.02.11 11:00ma.hu

Forrás: Carol Armstrong, Apollo 11 Lunar Surface Journal

Neil Armstrong volt az első ember az ismert történelemben, aki egy másik égitestre lépett: 1969. július 20-án tette bakancsát az addig emberi láb által érintetlen holdporba. A nevezetes eseményhez köthető űrutazás során pedig bőven gondoskodott arról, hogy a történtekről maradjon tárgyi emléke: jó néhány szuvenírt tett el magának. Minderről azonban egészen mostanáig szinte senki sem tudott.

A 2012 nyarán elhunyt űrhajós egyik szekrényében bukkant özvegye, Carol Armstrong arra a fehér zsákra, melyben a több mint 40 éve történt esemény tárgyi leletei pihentek. Különböző kézi eszközök, az első holdralépést rögzítő kamera, fényképek, a vizeletgyűjtő tartály fedele és néhány egyéb, önmagában értéktelen apróság lapult a szekrényben; ezek mindegyike jelen volt az Apolloe 11 leszállómoduljában.

Éppen ezért számítanak olyan nagy kincsnek: nemcsak, hogy jártak a Holdon, de onnan a viszontagságok ellenére vissza is kerültek. Armstrong és Buzz Aldrin ugyanis utasításba kapta, miután a leszállás során az üzemanyag nagy részét elhasználták, hogy szabaduljanak meg minden szükségtelen tehertől, csökkentve az űrhajóba való feljutáshoz szükséges tömeget (és így az üzemanyagigényt).

A fenti tárgyakat azóta senki sem láthatta, Carol is csupán Armstrong 2012-es halála után bukkant rá. Először nem is nagyon tudott mit kezdeni velük, végül aztán felvette a Washingtonban levő Nemzeti Légi- és Űrkutatási Múzeum egyik kurátorával a kapcsolatot. A szakértő felvilágosította a tárgyak fontosságáról Armstrong özvegyét, azóta pedig a múzeum szakemberei azon dolgoznak, hogy megőrizzék az utókornak őket, remélhetőleg hamarosan ki is állítják mindegyiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.