Ősi titok

Ismeretlen emberfajra bukkantak

Semmilyen, általunk eddig ismert, a Homo-családba tartozó ősemberrel nem állt rokonságban az az emberi lény, melynek fogaira nemrég ráakadtak Kínában.

2015.01.28 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana

A 340 és 90 ezer évvel ezelőtti időszak alatt a Homo neanderthalensis Európát és Nyugat-Ázsiát uralta, miközben az anatómiailag modern embernek számító Homo sapiens Afrikában élte életét. Egy rejtélyes, kihalt emberi rokon (Denisovans) Szibéria jeges tájain kereste a túlélés lehetőségeit, és említést érdemel még a hobbit is - a Homo floresiensis feltételezések szerint 95 ezer évvel ezelőtt "debütált" Indonéziában. Ugyanakkor van egy hiányzó láncszem: a késői Pleisztocén korból "hiányzik" valaki, "köszönhetően" a korszakból származó kelet-ázsiai lelet-ínségnek.

1976-ban azonban Észak-Kínában rábukkantak valamire, amire addig soha: összesen négy egyéntől származó kilenc emberi fogra, mely a hiányzó ősünktől származhat. A Xujiayao (Hszücsiajao) területen felbukkant fosszíliák több évtizedig nem fedték fel valódi származásukat. Csak nemrég, a Kínai Tudományakadémia és a spanyol Emberi Evolúciós Kutatóközpont (CENIEH) csapatainak együttműködésével derülhetett fény a titokra. A leletek újraelemzésével, a különböző fogászati jellemzők alakjának és méretének felmérésével döbbent rá a tudomány, mit is fedeztek fel.

"A fogak olyanok, mint egy-egy kis tájkép. Az egyes példányokon található lejtők, hornyok és völgyek adott populációra jellemző mintázattal bírnak" - állítja María Martinón-Torres, a CENIEH kutatója. Ennek elemzése mutatott rá, hogy a kínai fogak eltérnek az ősember és a modern ember rágószerveitől, bár rendelkeznek néhány olyan jellemzővel, amik a Neandert-völgyiekre voltak jellemzők (noha nem csak rájuk).

A vizsgálat után egyelőre "tisztázatlan rendszertani besorolású" jelzőt kaptak a leletek. Jelenleg csak találgatni lehet, hogy milyen emberi faj maradványait tartják kezükben a kínaiak és a spanyolok. Nem lehetetlen, hogy különböző Homo-fajok keveredéséből jöttek létre, de az sem kizárt, hogy egy primitív emberszabású leszármazott túlélő példányairól van szó, akik a késői Pleisztocén-korban még mindig tartották magukat a mai Kína területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.