Nincs is annyira kiváltságos helyzetben a Föld?

Folyékony víz a Vestán?

Ha most nem is, korábban folyékony formában lehetett víz a Mars és Jupiter közötti aszteroidaöv második legnagyobb objektumán.

2015.01.28 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Miközben a NASA Dawn-küldetése továbbra is szépen halad, az amerikai űrügynökség szondája hamarosan eléri a Ceres-t, a Mars és Jupiter közötti aszteroidaöv legnagyobb objektumát, az előző delikvens, a Vesta szépen sorban tárja fel a titkait a korábban begyűjtött adatok elemzésével. 2011 és 2012 között ugyanis ezt az égitestet vizsgálta a Dawn, mely egyébként a második legnagyobb objektum a régióban (az első a már említett Ceres).

"Senki nem várta, hogy a Vestán folyékony vízre utaló nyomokat találunk." - nyilatkozta Jennifer Scully, az UCLA egyik kutatója - "A felszín nagyon hideg és nincsen atmoszférája, így bármennyi víz is volt a felületén, annak el kellett párolognia."

Ezt az általános elgondolást módosíthatja az adatok elemzése; az űrszonda által "hazaküldött" képek végigvizsgálását követően ugyanis több olyan struktúrára akadtak, melyek vízmosásokra hasonlítanak. A kráterek belsejében felfedezett alakzatok a kutatók egy része szerint arról tanúskodnak, hogy valaha folyékony állapotban volt jelen az éltető folyadék, mely vízmosásokat alakított ki, majd elpárolgott, ventilátorlapát-szerű nyomokat hagyva hátra maga után.

Nem mindenki osztja azonban ezt a véleményt, egyesek szerint száraz anyagok is hozhatnak létre ehhez hasonló alakzatokat. Az biztos, hogy a Vestának sosem voltak forrásai és tavai, maximum úgy kerülhetett folyékony állapotú víz a felszínére, hogy egy meteoritbecsapódást követően a talaj vízjégtartalma megolvadt, esetleg a protoplanétának csapódó objektum hordozta magán a vizet.

És hogy miért ilyen kardinális kérdés a folyékony víz a Vestán? A NASA azért kutatja a két égitestet, mert azok úgynevezett protobolygók, vagyis a bolygófejlődés elején megrekedt objektumok - mint amilyen a Föld is volt évmilliárdokkal ezelőtt. Tanulmányozásukkal a tudósok fényt deríthetnek anyabolygónk születésének korai fázisára, és általánosságban is többet tudhatnak meg a bolygókeletkezés folyamatáról.

A feltételezések szerint egyébként a Ceres bőven tartalmaz vizet - igaz, fagyott formában. De az sem kizárt, hogy ennek kis része még mindig folyékony lehet. Alig több mint egy hónap, és többet tudunk: a Dawn lassan egészen közel ér a törpebolygóhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.