A magyar döntéshozók nem törödnek a problémával?

Lassan abban fürdünk, amit a WC-be engedünk?

Az osztrák-magyar Leier cégcsoport szerint: a magyar döntéshozók nem fogékonyak a zöld problémák iránt. A cég most levelet írt az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának, hogy felhívja a figyelmet arra: meggátolható lenne, hogy üdülőövezeteink vizeibe belekerüljön mindaz, amit mi a WC-be engedünk.

2008.09.17 14:13ma.hu

Egy átlagos hétköznapon fejenként kb. 100-150 liter vizet fogyasztunk el, ennek zömét fürdésre, mosásra, WC öblítésre. Mindez többnyire tisztítás nélkül kerül a Dunába, a Balatonba, Tiszába stb. Jó példa erre, hogy a főváros (és környéke) szennyvizének, csak kb. 50(!) százalékát tisztítjuk meg mielőtt visszaengednénk a Dunába. 

A kisebb nyaralóhelyeinken a helyzet még ennél is rosszabb. Ráadásul ott, ahol az autókat a hétvégi ház garázsában szerelik, ott gyakorta az olajat is a csatornába eresztik, mert az emberek "nem tudják", hogy egyetlen liter üzemanyag is több mint egy millió liter vizet képes megfertőzni. Éppen ezért a kisfogyasztók környezettudatos energiafelhasználására irányuló támogatási rendszer kidolgozását sürgeti a győri székhelyű Leier Hungária Kft. 

A cégcsoport környezettechnikai szakemberei legutóbbi gyors elemzésükben arról írnak, visszás az az állapot, hogy az EU nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődés kommunikációjára, miközben a háztartások számára - a fűtéskorszerűsítésen kívül - nem írnak ki ezzel kapcsolatos pályázatokat. 

A környezettechnikával és mélyépítéssel is foglalkozó osztrák- magyar építőipari vállalat szakemberei azokat a településeket, nyaraló helyeket vizsgálták, ahol nincs kiépítve közcsatorna. Ezeken a területeken a szennyvíz a talajvízzel a környező tavakba, folyókba szivárog, rontva azok minőségét vagy szennyezve azokat. A megoldást a házi szennyvíztisztító berendezések jelentenék, ezekre azonban nincsen sem állami, sem uniós támogatási rendszer kidolgozva, mint a közcsatorna hálózat kiépítésére vagy a panel lakások energiafelhasználásának korszerűsítésére. Major Tamás, a Leier csoport üzletágvezetője rámutatott, ennek a rendszernek az az egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell több kilométerrel arrébb szállítani a szennyvizet ahhoz, hogy megtisztuljon és az így kapott víz WC öblítésre, kerti tó feltöltésre, öntözésre újrahasznosítható legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.