Star Trek rajongók, figyelem!

Kalóriaérték, kémiai összetevők gombnyomásra

Szerette volna tudni, mennyi kalóriát és milyen anyagokat tartalmaz, amit megeszik? Nos, többé nem kell sokoldalnyi listát magával cipelnie, itt a sci-fi filmekből ismert molekuláris szenzor, ami egyetlen gombnyomásra választ ad - legyen az gyógyszer, élelmiszer, innivaló vagy bármi más!

2015.01.12 19:00ma.hu
Jelenleg így néz ki a Scio

Szerencsére nem csak a Csillagok Háborújának egyes elemei látszanak megvalósulni az emberi technológia fejlődésével (bár a fénysebesség feletti utazás valószínűleg örök álom marad), de a szintén népszerű Star Trek bizonyos kütyüi is lassan beszivárognak az életünkbe. Ezúttal a filmben trikordernek hívott készülék öltött kézzelfogható formát, Scio néven.

A Las Vegas-i CES-en bemutatkozott eszköz különböző anyagok kémiai elemzésére képes. Meg tudja határozni az élelmiszerek kalóriamennyiségét, a gyógyszerek pontos típusát, szobanövényeink kiszáradásának mértékét, szinte bármilyen tárggyal elboldogul. Használatával megállapíthatjuk, a boltokban magukat kínáló dinnyék közül melyik az édesebb, mikor érett meg az avokádó, mennyi kalóriát veszünk magunkhoz az edzés során egy shake elfogyasztásával és így tovább.



A lehetőségek szinte végtelenek, ahogy azt a fenti videó is ábrázolja. A jó hír az, hogy az Egyesült Államokban már bemutatták a prototípust, a rossz pedig, hogy egyelőre csak előrendelni lehet, és nem is olcsó: 250 dolláros áron kínálják a kis eszközt. Az viszont biztos, hogy ha elterjed, a világunk soha többé nem lesz olyan, mint korábban (főleg, amikor majd az okostelefonokba integrálják).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.