A Star Trek univerzális fordítója megszülethet

Az okostelefonok mint univerzális fordítógépek?

Kedden két olyan cég egyesült, a San Franciscoi Dial Directions, és a bécsi Sakhr Software, amik közös erővel az okostelefonokat szöveg és hang fordítására alkalmas tolmácsgéppé változtathatja.

2009.07.01 13:24ictpress

A Dial Directions hangaktivációs és beszédfelismerő szoftvereket fejlesztett, a Sakhr arab nyelvvel foglalkozó szoftveren dolgozik amerikai kormányügynökségek számára. A két cég már korábban is dolgozott együtt. Az új alkalmazásuk egy mobil szöveges és hangos fordító, ami angolról arabra, és visszafelé fordít.

Maga a fordítást egy cloud-alapú szolgáltatás végzi, ami nem teljesen valós idejű, de már nagyon közel áll hozzá. "Bármit belemondhatsz a készülékbe, és nagyon jó fordítást fogsz kapni", mondta el a Dial Directions vezérigazgatója, Adeeb Shanaa, aki a létrejövő céget vezetni fogja. Az Opus Research elemzője, Dan Miller elmondta, hogy általánosságban a fordítóprogramok képességei messze vannak még a tökéletestől. "Ha sikerül elérned 70-80 százalékos átírást, azzal már nagyon jó munkát végeztél".

Az amerikai kormány 95 százalékos pontosságot akar elérni az arab és a kínai nyelvek tekintetében, a kutatást a DARPA vezeti, írta meg a Computer World. A Dial Directions alkalmazottjai csatlakoznak a Sakhr Software-hez, a létrejövő cégnek 200 fős lesz. Shanaa szerint a technológia alapjai átültethetőek lesznek más nyelvekre is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.