Fogynak a lehetőségek

Amnéziás lett a marskutató robot

Jóval túlteljesítve eredeti szolgálati idejét, az Opportunity-n kezdenek mutatkozni a kifáradás jelei. Nemrég például "amnéziás" lett.

2015.01.05 19:00ma.hu
Forrás: NASA

2004 januárjában landolt a vörös bolygón az Opportunity nevű amerikai rover. Noha csak 92 napnyi működésre tervezték, azóta ezt sokszorosan meghaladva, immár a négyezredik, szolgálatban töltött napja felé közeledik a kis jármű. A több mint 40 kilométeres távot maga mögött hagyó szerkezeten minden gondos tervezés ellenére már mutatkoznak az elöregedés jelei.

Az eszközt üzemeltető Jet Propulsion Laboratory szakemberei nemrég felfedezték, hogy probléma van a rover flashmemóriájával. Az adatok hosszú távú tárolása során hajlamos "elfelejteni" az információk egy részét. Maga a rover hét flashmemória foglalattal rendelkezik, az ezekben található memóriaegységek felülírható módon tárolják az adatokat, akár igen hosszú ideig, még a rover leállását követően is. Az új adatok tehát felülírhatják a régieket, ám ez az eljárás "koptatja" a memóriát - ha sokszor élnek a lehetőséggel, akkor a memóriacellák elöregednek, majd egyszer csak használhatatlanná válnak.

Az egyik, hibás memóriamodul sajnos meglehetősen bosszantó működést eredményez: amikor beüt a gikszer, az Opportunity automatikusan újraindul. Ugyan ez nem oldja meg a hibát, viszont megszakítja a Földről számára eljuttatott program végrehajtásának menetét. A program ezzel törlődik is, vagyis a földi irányítóközpontból nehézkes munkával, minden egyes reboot után újra és újra fel kell tölteni bele a szükséges parancsokat.

Több megoldás is kínálkozik a hibás hetedik memóriamodul kiiktatására. Az egyik, hogy miután a hat modul megtelt, a hetedik használatát automatikusan kihagyják, a "hiányzó" memóriaterületet pedig a rover RAM-jból "pótolják ki". Ez azonban nem tartja meg az információkat hosszú távon, így, ha az Opportunity mégis leáll valamilyen okból kifolyólag, akkor az itt levő adatok véglegesen elvesznek, ha még nem kerültek elküldésre a Földre.

A NASA mérnökei azonban abban reménykednek, hogy talán újra normális működésre lehet bírni a renitens memóriamodult. Az ehhez szükséges műveletek azonban komoly előkészületeket igényelnek, mert egy rossz beavatkozás miatt komolyan sérülhet az Opportunity használhatósága. Hamarosan kiderül, hogy sikerrel járt-e az újraformázás, és újra a régi fényében tündökölhet a kis rover.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.