Víz helyett szuperkritikus széndioxid

Széndioxid óceánok a Vénuszon

A Naphoz közeli kőzetbolygó felülete gyanúsan hasonlít a Mars folyókkal szabdalt külsejére; szinte biztosan folyékony állapotú anyag alakította. De mi lehetett az, ha a víz a forróság miatt szinte azonnal elpárolgott?

2015.01.05 13:00ma.hu
Forrás: NASA

Napjainkban a Vénusz atmoszféráját főleg széndioxid alkotja, de korábbi feltételezések szerint a bolygó őskorában jelentős mennyiségű vízzel rendelkezett, akár több méterrel a "földfelszín" felé emelkedően. A tudomány fejlődésével aztán ezt az elgondolást megcáfolták, mivel időközben kiderült: annyira magas a planéta felszínén uralkodó hőmérséklet, hogy azon folyékony formában víz nem létezhet.

A H2O java tehát idejekorán távozott, annyira eltűnt, hogy a légkörben is mindössze 0,002 százalék az aránya. De akkor mi alakította ki azt a folyómedrekkel szabdalt tájat, ami még a marsinál is jobban emlékeztet a földi viszonyokra? Egy új feltételezés szerint az ősi Vénuszon "szuperkritikus" széndioxid-tengerek uralták a felszínt.

Ez az anyag jelenleg is megtalálható az atmoszférában, annak 96 százalékát adja, és a földihez képest 93-szor(!) sűrűbb. Ez a koncentráció felel azért az extrém üvegházhatásért, ami kialakult a bolygón. A planéta légköre életének első 100-200 millió évében jóval sűrűbb volt, mint ma, így a széndioxid folyadékszerű állapotban, jellemzőkkel lehetett jelen rajta.

Ezzel pedig máris elfogadhatóvá vált az olyan geológiai jelenségek léte a Vénuszon, mint a folyóágyak, hasadékok és síkságok, melyek mind folyadékszerű erózió nyomait hordozzák magukon. Igaz, az új feltételezések szerint nem úgy kell elképzelni ezeket, mint a földi körülmények között kialakult víztömegeket. Szappanbuborékra hasonlítottak: egy buboréknyi gázt vastag réteg folyékony széndioxid vehetett körül, melyek a terepen átfolyva vízfolyásokra hasonlító jegyeket hagyhattak a tájon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.