Hűsölés

Miért ragaszkodik a koala annyira a fához?

Meglepő felfedezést tettek, amikor hőkamerával vizsgálták Ausztrália ikonikus állatát annak természetes közegében.

2015.01.01 17:00ma.hu
Forrás: ABC Science

Nagy melegben az emlősök több vizet vesztenek, ez egyszerű tény. A hőháztartás ugyanis igyekszik állandó szinten tartani a test hőmérsékletét, amit párolgással (izzadás) ér el, ez viszont csökkenti a szervezet vízkészletét.

Mindez nem nagy gond, ha közel a víz, de számos állat kénytelen alternatív megoldásokhoz nyúlni, mivel nem fér hozzá könnyen a szükséges folyadékhoz. Cikkünk alanya, a koala például úgy oldja meg ezt a kihívást, hogy hozzábújik a fák ágaihoz.

És hogy miért teszi ezt? Hőkamerás felvételeknek köszönhetően kiderült, hogy a növényi részek jóval hűvösebbek, mint a környező levegő, így, ha szoros viszonyt alakít ki velük az ausztrál állat, képes lehűteni testét anélkül, hogy ahhoz fokozott izzadásra lenne szüksége. Ezzel pedig az életben maradáshoz szükséges víz fogyasztását is jelentősen le tudja csökkenteni.

A koala szó egyébként a katang bennszülött nép nyelvéből származik, jelentése "nem ivó". A név nem teljesen találó, bár tényleg keveset isznak. A "koalamedve" megnevezés helytelen, mivel a koalák nem tagjai a medvék családjának. A tudományos neve görögül "erszényes medvét" jelent, mivel az első telepesek helyi medvefajnak gondolták a fura állatot. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.