Brit tudósok és amit felfedeztek

Mi van egy koala szájában?

Különleges szerv, egy plusz hangszálpár segíti a párzó koalák hímjeinek mély bőgését.

2013.12.02 23:32MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Eddig nem tudták, miként képes ez a mindössze nyolc kilogrammos kis állat meglepően mély hangokat kiadni. A hím koala párzó bőgése ugyanis mintegy húszszor olyan mély, mint amilyet testtömege alapján várnánk.

A hím koalák be- és kilégzéssel produkálják a párzó bőgést, valahogy úgy, ahogy a szamarak. Belégzéskor ez úgy hangzik, mint a horkolás, kilégzéskor pedig inkább, mint a böfögés - magyarázta Benjamin Charlton, a Sussexi Egyetem kutatója, a Current Biology című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője.

A meglepően mély, 27 hertzes hangok belégzéskor keletkeznek. Ilyen lármát inkább az elefánttól várna az ember - olvasható a tanulmányban.

A kutatók néhány elhullott koala boncolásával pontosabban is megvizsgálták az állatok hangképzését. A hang általában a gégében, az ott található hangszálak segítségével képződik. A koalák torkában azonban a kutatók másik hangképző szervet is felfedeztek, éppen ott, ahol találkozik a száj- és az orrüreg.

Szárazföldi emlősnél eddig sosem fedezték még fel, hogy a gégén kívül más hangképző szervük is lenne. További kutatásoknak kell megállapítaniuk, hogy kialakult-e ilyen más fajoknál is, vagy valóban egyedülálló a koala extra pár hangszála.

Az extra pár hangszálat feltehetően egy izom mozgatja. Kimúlt koalákkal végzett kísérletekben a kutatók úgy képezték a mély hangokat, hogy belégzést imitálva a koalák torkán és a gégéjén keresztül szivattyúzták be a levegőt.

A nőstény koalák is hallatnak mély hangokat, de sokkal ritkábban, mint a hímek. További kutatásnak kell kiderítenie, vajon nekik is van-e ehhez extra szervük - írták a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.