Kis rovar nagy bottal jár

A világ második leghosszabb rovarja

Vietnamban akadtak rá a világ második leghosszabb rovarjára, mely egészen elképesztő paraméterrel bír.

2014.12.26 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Bresseel & Constant

A botsáskák testhossza fajtól függően változó, 5-33 centiméter közötti, a nőstények nagyobbak, mint a hímek. Testük rendkívül változatos, faágakra vagy levelekre emlékeztetnek. Fejük gömbölyded, kicsi. Szájszervük erős, rágó, csápjuk változatos. Két összetett szemet és 2-3 pontszemet is viselnek. Előtoruk rendszerint rövid, mozgathatóan ízesül, középtoruk tekintélyes hosszúságot is elérhet, míg az utótor a potrohszelvénnyel majdnem egészen összenőtt.

A szárnyaknak nem jutott fontos szerep: az egyes fajoknál a hímeknél, némelyiknél mindkét nemnél hiányzik, vagy pedig az első pár szárny nagyon kicsi, erősen kitinizált és a második pár hártyás. Lábaik hosszúak, vékonyak, egymáshoz hasonló járólábak, lábfejük öt ízű.

Napközben tökéletes rejtő alakjuknak köszönhetően észrevétlen rejtőznek a fák ágai között, éjszaka táplálkoznak. Ha mégis észreveszik és háborgatják őket, a botsáskák köpködve védekeznek.

A valaha mért leghosszabb rovar egy botsáska volt: a malajziai Pharnacia kirbyi teljes testhossza elérte az 555 mm, írja a Wikipedia. Nos, habár ezt a rekordot nem dönti meg, még így is tekintélyt parancsoló fenti képen látható példány, melyet Vietnamban kaptak lencsevégre. A Phryganistria heusii yentuensis latin névvel büszkélkedő rovar újonnan felfedezett fajt képvisel, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy vajon egy különlegesen hosszú egyedre bukkantak a kutatók, vagy a 32 centimétere hossz átlagnak számít a faj képviselői között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.