De hogyan fért bele?!

Túl sokat eszik karácsonykor? Segítünk!

Ha ezt a videót megnézi, garantáltan leáll a rántott hallal, bejglivel és egyéb felesleges kalóraforrások elfogyasztásával. Pedig nincsen sok látnivaló, csak egy üveg víz, egy imádkozó sáska és egy féreg...

2014.12.25 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az élőlények egy jelentős része élősködőként, parazitaként képes csak létezni: más élőlényekbe költözve táplálkozik és szaporodik, nem ritkán súlyos károkat okozva a gazdaszervezetben. Jó példa erre a húrféreg (Nematomorpha), mely hosszú testű, többé-kevésbé merev, húrszerű lény, ami elérheti az 1 m-es hosszúságot is.

Egyedfejlődésük a következőképpen történik. A megtermékenyített petéből lárva fejlődik, amelynek fején szúró-fúró tövisek találhatók egy kiölthető-visszahúzható, ormányszerű képletben, az ormány végén pedig két horogkoszorú. A lárva valamilyen vízi rovar (pl. kérész, árvaszúnyog) lárvájába fúrja be magát, és ott betokozódik. Vagy a lárvát, vagy a belőle kifejlődő imágót eszik meg más, ragadozó vagy dögevő rovarok. Egyes húrférgek a növényeken tokozzák be magukat, és növényevő rovarok eszik meg őket (pl. szöcske, sáska, tücsök).

A gazdában a húrféreglárva fokozatosan átalakul: féreggé fejlődik, eléri a végleges, kifejlett testméretet, de az ivarérettséget még nem. Hazánkban a húrférgek gazdái elsősorban futrinkafélék (Carabidae), dögbogárfélék (Silphidae) és gyászbogárfélék (Tenebrionidae), de lehetnek még egyenesszárnyúak és pókok is. A kifejlett féreg elhagyja a gazdaállatot, és vizes környezetbe kerülve párzik, majd szaporodik. (forrás: Wikipedia)

És mindezt a fenti szövegnél sokkal látványosabban:



Ha ezzel nem vettük el a kedvét a karácsonyi zabálástól, akkor ön menthetetlen...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.