Ízeltlábú

Újabb állatfajt neveztek el Sir David Attenborough-ról

Az eddig ismeretlen bogarat Indonéziában fedezték fel.

2014.12.23 11:00ma.hu

Újabb állatfajt neveztek el David Attenborough-ról. Az Indonéziában felfedezett apró, sötétbarna bogár a természetfilmes "kimagasló tudományos ismeretterjesztő munkásságának elismeréseként" a Trigonopterus attenboroughi nevet kapta. A hálás kutatóknak köszönhetően a világhírű természettudós nevét számos, a közelmúltban felfedezett vagy újra-felfedezett állat- és növényfaj viseli, köztük egy Dominikában élő szöcske, egy madagaszkári garnélarák és egy, a Fülöp-szigeteken honos fa is.

Riedel et al. (2014) / Zookeys

Attenborough egy olyan állatfajt is a "nevére vett", amelyet hosszú ideig kihaltnak hittek: az Attenborough-hangyászsün egyetlen eddig leírt egyedét 1961-ben fedezték fel Új-Guinea szigetén. Sőt, olyanokat is, amelyek tényleg kipusztultak - mint a páncélos őshalak osztályába tartozó Materpiscis attenboroughi, amely ezelőtt 374 millió évvel, a Késő Devon-korban korban úszkált a tengerekben vagy a plezioszauruszok egy komplett neme, amelyet Attenborosaurus néven ismer a tudomány.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.