Gombamánia

A világ legnagyobb gombagyűjteménye

Egyetlen múzeumnak vagy egyetemnek sincsen annyi gombája, mint egy 70 éves nyugdíjasnak a garázsban.

2014.12.24 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Természetesen amerikai nyugdíjasról van szó; Rodham E. Tulloss még a garázsát is átalakította, csak hogy elférjenek benne a gombák. Így egy megfelelően klimatizált helyiségben, amit ő Herbarium Rooseveltensis Amanitarumnak nevez, tárolja a különböző fajokat. Köztük olyanokat is, melyeket ember az elmúlt fél évszázadban csak egyszer vagy kétszer látott. Arra a kérdésre nem tudott pontos számot mondani, hogy mennyi fajt tartalmaz gyűjteménye, de azért sokat mondó a válasza: "Annyit mondhatok, hogy csak galócákból több mint 6 ezer példánnyal rendelkezem".

Tulloss egyébként aktív munkaéveiben a Bell Labs-nál dolgozott elektronikai mérnökként, de ezt az időt nem csak a chipek és a NYÁK-ok között töltötte, hanem "összejárt" neves biológusokkal, aminek számos, a gombakutatás tekintetében fontos eredménye született. Néhány harvardi szakemberrel még közös tanulmányt is írt, mely a galócák evolúciós fejlődésével járó génvesztését írja le. A gombafajta a cellulóz lebontása érdekében "nyúlt" ehhez az eszközhöz, melynek révén a szabadon élő, külön entitásból vált a fákkal szimbiotikus kapcsolatra lépő élőlénnyé. A fentieken túl további aktív szerepeket vállal különböző, botanikával foglalkozó egyesületekben. Például a Bronxban található New Yorki Botanikus Kert tiszteletbeli társkutatójának pozícióját is betölti, de dolgozott együtt már a kínai Kummingi Botanikai Intézet szakértőivel is.

Becslések szerint 1,5 millió gombafaj létezik a világon, ezeknek pedig csupán töredékét katalogizálta az emberiség. Két tényező is veszélyezteti a teljességre törekvést: a globális éghajlatváltozás a gombákra is hatással van, illetve saját múlandóságuk sem kedvez a gyűjtőknek, kutatóknak. A gombák ugyanis nem (csak) abból a részből állnak, melyet mi gombaként ismerünk; az "csupán" termőtestük. Ezek alapján pedig nehéz katalogizálni őket, a múltban már többször előfordult egyes fajok téves azonosítása.

A gombák jelentősége
Legfontosabb a lebontó szerepük, mely a szaprofita (azaz korhadékokat, az elpusztult élőlények maradványait fogyasztó) gombák feladata. Ezek lebontják a szerves, elsősorban növényi anyagokat. A szerves anyagok teljes lebontását csak a baktériumok tudják elvégezni, de ha csak a baktériumok végeznék, a folyamat sokkal lassabb lenne. A nagy molekulákat ugyanis a gombák aprózzák fel és készítik elő a baktériumoknak.

A gombák jelentősek a körforgásban, a szerves anyagok lebontása az egyik fontos feltétele a talaj keletkezésének. A magasabb rendű növényeknek közvetlen hasznuk is van a gombákból, sok gomba ugyanis szimbiózisban él a gyökerekkel, elsősorban a fás növényekkel. A lebontó gombák ugyanakkor óriási károkat is okoznak az élelmiszerek lebontásával. Az élősködő gombák is nagy jelentőségűek, nagy szerepük van a természetes kiválasztódásban, szabályozzák a bizonyos szempontból káros szervezetek túlszaporodását a természetben. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.