Depresszió és rénszarvasvizelet

Minden, amit tudni akart a"varázsgombákról"

A bulizni vágyó fiatalok körében igen népszerűek a hallucinogén gombák, íme néhány adat, amit biztos nem tudott róluk.

2014.11.22 15:00ma.hu

Első ránézésre a Psilocybe cubensis nem tűnik túlságosan varázslatosnak. Olyannyira, hogy a latin elnevezést leginkább "kopasz fejre" lehetne fordítani, ami lássuk be, találó név. Pedig a gomba képes alapjaiban megváltoztatni a "használó világlátását".

Forrás: Wikipedia

A szóban forgó gomba egyike annak a több mint 100 fajnak, ami a psilocybin és a psilocin névre hallgató, hallucinációt és eufóriát okozó vegyületeket tartalmazza, ezért is nevezik "varázsgombának". A gombát e hatása miatt régtől fogva használják a bennszülöttek vallási rituáléikhoz Közép-Amerikában, és egy ideje fontos szereplője az USA feketepiacának.

De lássuk, pontosan mit is kell tudni erről az apróságról:

1. Játék az aggyal

Egy 2014-es tanulmány szerint a psilocybin hiperkonnektivitást idéz elő az agyban, olyan területek között hozva létre kapcsolatot, amik normál esetben nem érintkeznek egymással. Hatására a „felhasználó” álomszerű állapotba kerül, ami érdekes módon pont ellentétes érzés azzal, ami valójában történik. A vegyület emellett lassítja az olyan területek aktivitását, mint a hipotalamusz és kiiktatja a szerotonin receptorait.

2. Sámánpaprikás a múltból

Mint említettük Közép-Amerika őslakosai már azelőtt is használták ezt a gombát rituáléikhoz, hogy a fehér ember először betette lábát a kontinensre, de egy 1992-es kutatás szerint a Szaharában felfedezett, 9 000 éves kőrajzok is „említést tesznek” a hallucinogén gombáról.

3. A Mikulás benzinkútja

John Rush antropológus szerint a varázsgombák népszerűek voltak a szibériai sámánok körében is, akiknek szellemállata a rénszarvas volt. Ez a tény talán magyarázatot ad arra, miért érzékelhették úgy a törzs begombázott tagjai, hogy ezek az állatok képesek repülni. Az is segíthet megérteni a karácsonyi ajándékozó legendáját, ha figyelembe vesszük, hogy a végtelen orosz pusztán előforduló Amanita Muscaria gombafaj pont piros-fehérben pompázik.

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

4. A gomba jobbá tesz

A pszichológusok szerint felnőttkorban már kevés dolog képes megváltoztatni az emberek jellemét, de a varázsgomba pont ilyen. A psilocybin ugyanis komoly hatással van az érzelmekre, az emberek boldogabbak lesznek használatakor, nő a kreativitásuk, és szeretetet éreznek embertársaik irányába.

5. A bátorság varázsszere

Egy másik különös hatás, hogy a gomba kiűzi fogyasztókból a félelmet. Egy 2013-as, egereken végezett tanulmány szerint a psilocybin hatására a rágcsálók már nem merevedtek le, ha hirtelen zajt hallottak, amit addig a fájdalmas elektrosokkal azonosítottak.

6. Szeleknek tolója

Akár a többi gomba, ezek a fajok is spórákkal szaporodnak, de mivel gyakran hatalmas erdők mélyén élnek ahol nincs légmozgás, képesek a rájuk hulló vízcseppeket gyorsan elpárologtatni, és az így keletkezett hirtelen hideg levegő már képes elszállítani a spórákat akár 10 centiméteres távolságra is.

7. Depresszió ellen

Bár manapság ezek a gombák tiltólistán vannak, korábban előszeretettel kezeltek velük különböző mentális betegségekben szenvedő pácienseket méghozzá jelentős sikerrel. Ilyen betegségek voltak a nyugtalanság például vagy a depresszió.

8. Drog minden fajnak

A szabadban növő gombákat előszeretettel fogyasztják az állatok is, és rájuk is hatással van. 2010-ben nagy port kavart fel a hír, hogy egy állatotthon törpekecskéi „vicces utazásra” indultak némi gomba segítségével. De a már említett szibériai rénszarvasok szintén előszeretettel fogyasztják, a helyi sámánok pedig a betépett állatok vizeletét fogyasztva kerülnek közelebb a szellemvilághoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.