8143 méter mélyen

Újabb víziszörnyet találtak

Elképesztő mélységben, az örök sötétség birodalmában, szinte egyetlen élő szervezet által sem kibírható nyomáson akadtak rá egy bizarr halfajtára.

2014.12.22 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Több mint 8 kilométeres mélységben, a Mariana-árokban akadtak rá arra a furcsa halfajtára, mely a lenti videón látható. A szellemre hasonlító kopoltyús teljes mértékben alkalmazkodott az extrém körülményekhez, a nagy nyomáshoz, az örök sötétséghez és a 0 Celsius fok körüli hőmérséklethez. Ezzel a lény kiütötte a korábbi rekordert a helyéből, mely egyébként szintén a Japántól keletre húzódó, a Föld legmélyebb helyének számító Mariana-árokban él.



"Ez a mélytengeri hal semmire nem hasonlít, amivel eddig találkoztunk" - foglalta össze a felfedezést Alan Jamieson, az Aberdeen Egyetem kutatója. A lényre egyébként egy nemzetközi csapat akadt rá, 30 napos expedíciójuk alatt, melynek során az óceánok legmélyebb régióit kutatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.