Akár egy méteres is lehet!

Végre videón a tengeri szörny!

Képeken már többször láthattuk az atlanti ördöghalat, de videón még sosem - a mélytengerek félelmetes(nek tűnő) ragadozója végre mozgóképen is megmutatkozott. Kattintson, borzongjon!

2014.11.26 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Ha névről nem is ismeri az ördöghalat, bizonyára beugrik kicsiny biolumineszcenciás kitüremkedéséről; a nőstények fejénél, egy "csáp" végén található világító kis gömböcskéről. Ezzel csalogatja az örök sötétség birodalmában magához zsákmányállatait; ha sikerült rávenni egy halat vagy apróbb tintahalat, hogy a szája felé ússzon, akkor gyorsan bekapja.

Legalábbis ez a feltevés. Ilyen halat ugyanis eddig csupán döglött formában láthattunk, a halászhálókba akadva találtak egyet-egyet közülük. Eredeti környezetében élő példányról azonban mostanáig még nem készült videó. Éppen ezért olyan érdekes a lent látható felvétel, melyet a Monterey Bay Aquarium Research Institute kutatói készítettek egy távvezérlésű minitengeralattjáró segítségével, körülbelül 600 méteres mélységben.



Nem sokkal a videó elkészítése után be is gyűjtötték a halat. Noha ez barbárságnak tűnhet - hiszen az életének elvételével jár -, a faj érdeke megkívánja jobb megismerését, hiszen ezáltal könnyebbé válhat szükségleteinek kielégítése, az emberi beavatkozás mértének minimalizálása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.