Zajlik az élet "odakint" is

Ilyet még senki sem látott - szupercsillag születik!

Az univerzum legfényesebb objektumai közé tartoznak a kék csillagok, melyekből kettő éppen egyesülni készül, olyan szupercsillagot hozva létre, melyet emberi szem még sosem láthatott.

2014.12.12 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Javier Lorenzo, Universidad de Alicante

A Zsiráf (latin: Camelopardalis) egy csillagkép, közel az Északi Pólushoz. Nagy kiterjedése ellenére nem feltűnő, írja a Wikipedia, de ez hamarosan megváltozhat. A tőlünk mintegy 13 ezer fényévnyi távolságban elhelyezkedő konstellációban ugyanis létezik egy olyan masszív bináris rendszer, melyben két kék - nagyon forró és nagyon fényes - csillag egyre közelebb kerül ahhoz, hogy egyesüljön egymással.

A MY Camelopardalis névre keresztelt rendszer az első, ismert példa ilyen szupermasszív egyesülésre. Olyat ugyanis már láttak a csillagászok, hogy két csillag egymásba "gabalyodott", de ott rendszerint egy nagyobb plazmagömb "nyelt le" egy kisebbet. A spanyol Calar Alto Obszervatórium megfigyeléseit végző csapat vezetője, Javier Lorenzo jutott arra a következtetésre, hogy az óriás kékek egyesülni fognak. Az egyik csillag Napunknál 38-szor(!) nehezebb, a másik pedig központi csillagunknak durván 32-szeresét(!) teszi ki.

Alig 1,2 földi napig tart, míg megkerülik egymást, vagyis igen közel helyezkednek el egymáshoz. Ez egyébként a legrövidebb pálya, amit ekkora méretű objektumoknál valaha is tapasztaltak, így várható, hogy - csillagászati léptékkel mérve - hamarosan összeérnek. Sőt, talán már össze is értek, hiszen ilyen gyors fordulókra ekkora tömeg és méret mellett elméletileg nem is lenne lehetőségük anélkül, hogy külső rétegük már ne kezdett volna el összekeveredni.

Egymillió kilométeres óránkénti sebességgel robognak egymás körül a kék csillagok; egymásra gyakorolt hatásuk miatt az árapály-erők arra kényszerítik őket, hogy egy földi nap alatt forduljanak meg tengelyük körül. Összehasonlításképpen, Napunk ugyanerre 26 nap alatt kerít sort.

És ha nem lenne elég a furcsaságokból, van még! A csillagok nagyon fiatalok, egy becslés szerint kétmillió évet sem "éltek" még eddig. Különfejlődésükre már nincs is idő, valószínű egyesülésük miatt egy 60 naptömegnyi paraméterrel bíró óriás jön majd létre belőlük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.