Buksi-2

Tudja, mennyibe kerül klónozni egy kutyát?

Kedvencünk elvesztése nagy teher, sokan nem is tudják túltenni magukat rajta. A klónozás segíthet enyhíteni a fájdalmat, de közel sincsen ingyen a művelet...

2014.12.11 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

A hosszú évekig, akár másfél-két évtizeden keresztül is velünk levő állat elpusztulása szomorú esemény. Egyesek megfogadják, hogy soha többet nem tartanak házi kedvencet, mások azonnal szaladnak a következőért, hogy enyhítse a lelki fájdalmat És néhányan, de tényleg csak néhányan, klónoztatják maguknak a túlvilágra került jószágot.

Ehhez több dolog is kell a pénzen kívül - például nem árt, ha tudunk koreaiul. Dél-Koreában működik ugyanis az egyetlen, erre specializálódott cég, a Sooam, mely mintegy 100 ezer dollárnak megfelelő összegért (körülbelül 23-24 millió forintért) azt ígéri, hogy megajándékozza ügyfeleit elvesztett kutyáik pontos genetikai másával.

Az alapító-kutató, nem mellesleg képzett állatorvos Woo Suk Hwang ugyan vitatott személyiség - akadémiai környezete kivetette magából, amiért etikátlan humánembrió-kísérleteket végzett, és még bűnügyi eljárások is indultak vele szemben -, de még így is van igény szolgáltatására. Több mint 400 kutyát klónoztak az elmúlt években, a Sooam havonta körülbelül 15 klienst szolgál ki. Ráadásul nem elégednek meg a távol-keleti piaccal: a minap megjelentek az Egyesült Államokban, és a Nagy-Britanniában való debütálást is tervezik.

A klónozási technika mindazonáltal nem új: a már 50 éve ismert eljárás, melynek Dolly-t, az 1996-ban klónozott bárányt is köszönhettük, úgynevezett nukleáris (sejtmag) átvitellel zajlik. Először leveszik a klónozni kívánt állat sejtjeit, melyekből kinyerik és eltárolják a sejtmagot (nucleus) - ez tartalmazza az élő szervezet genetikai információit. Ezt követően egy donor állat petesejtjébe beültetik az örökítőanyagot, majd a donor állat kihordja az eredeti házi kedvenc genetikai másolatát.

Természetesen a kliensek nem kaphatják vissza elvesztett kedvencüket, "aki" hosszú évek tanulásával, tapasztalásával vált azzá, ami volt. Sokkal inkább annak "ikrét" vehetik ölelő karjaikba, aki genetikailag egyezik ugyan az eredetivel, de emlékei - érthető módon - nincsenek. Ugyanakkor, köszönhetően a megegyező génkészletnek, a klónok szinte mindig azonos személyiséggel, temperamentummal bírnak, mint az eredetiek. Az eljárás rejt magában némi kockázatot: számos klón egészségügyi problémákkal küszködve születik meg, így addig kell ismételni a procedúrát, amíg létre nem jön egy egészséges példány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.