Hej-haj, száll a Hajabusa!

Útnak indult az aszteroidabombázó üstökös

Közel négy évig fog utazni, mire eléri célját. Remélhetőleg sikeresebb lesz, mint elődje, és akkor fontos tudással gyarapodhat az emberiség. Nézze meg a látványos kilövési videót!

2014.12.05 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: JAXA

A japán űrszonda célpontja az 1999 JU3, széntartalmú, azaz C-típusú aszteroida. A szonda fő missziója mintákat gyűjteni és azokat hazajuttatni, így segíteni a kutatóknak jobban megismerni a Naprendszer eredetét és evolúcióját. Az ionhajtóművel felszerelt Hayabusa-2 2018 közepén érkezne a kisbolygóhoz, egy sor tudományos megfigyelést és műveletet végezne el, aztán 2020 végén térne haza.

A küldetés teljes költsége mintegy 400 millió dollár, 150 millióval több az elődénél. A büdzsé növekedése nem meglepő, mivel a Hayabusa 2-t egy H2A rakéta viszi majd fel, mely jóval nagyobb, mint az első szondánál használt M-5 rakéta. Az új szonda emellett nagyobb terhet szállít és hosszabb megfigyelésre készül. Nagyjából egy évet tölt majd az 1999 JU3-nál, míg a Hayabusa csak három hónapig vizsgálta az Itokawát. (forrás: Wikipedia) A sikeres kilövésről készített videó egyetlen kattintásnyira van (a lényeg 1:09:40-től látható):

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.