Angyalra várva

Nincsen ennél környezetbarátabb repülőgép!

Biodízelt, szél- és napenergiát is bevet az a speciális repülő, ami a lehető leginkább környezetbarát módon közlekedhet az égen.

2014.12.04 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Faradair

Ha elkészül, akkor a közösségi finanszírozáson nyugvó BEHA repülő lesz a világ legkörnyezetbarátabb légiközlekedési járműve. Két, elektromosan meghajtott turbinájához az energiát nappanelekből, szélturbinákból és különálló, biodízellel működő motorból nyeri. Innen származik egyébként neve is: a BEHA a Bio Electric Hybrid Airplane (Bioelektromos Hibrid Repülőgép) rövidítése.

Triplán, azaz háromszárnyas repülőgépről beszélünk. Utoljára ilyen nagyjából az Első Világháborúban repült, a legismertebb pilótája pedig a Vörös Báró volt. A BEHA azért nem teljesen úgy néz ki, mint száz éves elődje; komoly mérnöki tudás áll mögötte - legalábbis a tervezésben, mivel működő változat még nem épült belőle. Ehhez gyűjtenek közösségi segítséggel tőkét; és nem is túl ambiciózus, "csupán" 30 ezer dolláros befektetést szeretnének ezen a módon elérni.

A gép mögött álló vállalkozás, a Faradair elárulta, hogy a szárnyakat nappanelekkel borították, ezért néz ki úgy, ahogy: ideális a Napból érkező sugarak energiájának begyűjtésére (több szárny több energiát tud befogadni). Apró szélturbinái szintén a környezet adottságát használják ki; légmozgásból jutnak energiához. Elektromos hajtóműveit "csak" a fel- és leszálláshoz használják, a levegőben biodízel üzemű motorja hajtja meg a gépet, illetve tölti fel az akkumulátorokat, ha szükséges.

Maximum nyolc utas szállítására tervezték (plusz a pilóta és a csomagok), és nem törnek vele olyan magasságokba, mint az utasszállító gépek. Tekintve, hogy nincsen benne nyomáskiegyenlítő rendszer, maximum kétezer méteres magasságba emelkedhet fel. Rövidebb távok megtételére ajánlja gépét a Faradair, így, ha elkészül, akkor sem fog vele senki sem Tokióból Londonba repülni, de a felső tízezer tagjai környezettudatosabban közlekedhetnek szomszédos országok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.