Inkább zeppelinre hasonlít

A világ legnagyobb repülőgépe

Öt napig lehet a levegőben a legénység és 10 tonnányi áru - a repülőgép-zeppelin hibrid számos területen hozhat változást a légi közlekedésben.

2014.11.27 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Hybrid Air Vehicles

Az Airlander a világ leghosszabb és legnagyobb repülőgépe lehetne, de annyira egyedi kialakítással bír, hogy saját osztályt kapott. A repülőgép-léghajó hibrid speciális kialakítása egymaga adja az aerodinamikai felhajtóerő 40 százalékát (a többit a hélium biztosítja). Formája révén 10 tonnányi áru és a teljes legénység akár öt napot is folyamatosan a levegőben tölthet (a modern repülőgépek 10-12 óra repülés után kénytelenek leszállni és üzemanyagot vételezni).

Számos feladatra lehet (majd) befogni a légijárművet, főleg a levegőben eltölthető hosszú időnek és annak a képességnek köszönhetően, mely által az Airlander bármilyen sík terepen le tud szállni, nincsen szüksége kifutóra. A zeppelin-hibrid megállhatja a helyét humanitárius feladatok elvégzésekor, a határőrség kötelékében, de akár szállítmányozásra és kutató/mentő küldetésekre is be lehet majd vetni.

Zeppelin
A Zeppelin egy merev vázas, irányítható léghajótípus, amelyet tervezőjéről és gyártójáról, a német Gróf Ferdinand von Zeppelinről neveztek el. Az első Zeppelin-léghajók a 20. század elején épültek, felhasználva az első irányítható léghajó konstrukcióját, amelyet Schwarz Dávid úttörő munkája hozott létre. Zeppelin konstrukciójának átütő sikere révén a zeppelin az egész világon az irányítható, merev szerkezetű léghajó neve lett.

A csúcspont az 1930-as években volt, amikor a Graf Zeppelin és a Hindenburg rendszeresen repült Németország és Észak-Amerika, valamint Dél-Amerika között. 1937. május 6-án a hidrogénnel töltött Hindenburg (LZ 129) léghajót - miután 72 utassal a fedélzetén átrepülte az óceánt - New Jersey-ben katasztrófa érte: kigyulladt és elégett. A Zeppelin-léghajók használata ezt követően hosszú időre megszűnt. (forrás: Wikipedia)

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.