Tudnak főzni az űrben

Reggel már kávét főztek az Űrállomáson!

A Szojuz TMA-15M fedélzetén a legújabb kísérleti és utánpótlási anyagok között helyet kapott a világ első űrkávéfőzőgépe.

2014.11.25 11:00ma.hu

Mint az közismert, a súlytalanságban a folyadékok nagyon „érdekesen”, esetenként kifejezetten veszélyesen tudnak viselkedni. Ezért a személyzetes űrrepülések több mint 50 éves története úgy telt, hogy az űrhajósok kávéja egy zárt tasakban lévő por volt, amihez egy – a tasakon lévő – szelepen keresztül kellett forró vizet adni. Miután a keveréket felrázták, a tasakon lévő csövön keresztül lehetett azt inni - részletezte az eddigi módszert az Űrvilág.hu. Történt azonban, hogy a legutolsó olasz űrhajós, Luca Parmitano az ISS-ről hazatérve azt mondta: „a legjobban a jó kávék hiányoztak odafent!”

Hol is készülhetett volna az ISSpresso, ha nem Olaszországban?

A kérés ezúttal nem talált süket fülekre, és az ASI (Olasz Űrügynökség), az űrételek fejlesztésére specializálódott olasz ARGOTEC és a kávégépeiről világhírű LAVAZZA összefogásának eredményeként megszületett az űrállomásra kvalifikált, zárt rendszerű, 20 kg-os ISS kávégép, azaz az ISSpresso!

A kihívás természetesen nem volt kicsi, hisz be kellett tartani a szokásos elektromos, tűz-, robbanás-, és folyadékszivárgás-veszélyekkel kapcsolatos összes elvárást. Ennek eredménye például, hogy mind az "input", mind az "output" oldalon továbbra is maradnak a zacskók!

A kávékülönlegességek (espresso, lungo, cappuccino, stb.) zárt zacskókban kerülnek felhasználásra, és a kész ital is zárt tasakba érkezik. Persze kit érdekel ez, amikor végre igazi nedű készül és az ISS-t sok évtized után végre kávéillat fogja betölteni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.