Valami bűzlik Dániában...

Miért nincsen büdös az űrállomáson?

Nekünk, földhöz ragadtaknak, fel sem merülnek olyan triviális kérdések, mint hogy mit lehet tenni az űrállomáson azért, hogy ne legyen büdös? Hiszen akár hat ember is dolgozhat rajta, de ablakot nyitni nem lehet...

2014.10.23 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Fűszeres dolgokat eszünk, izzadunk, sőt, ruháink is szagot árasztanak magukból. A Nemzetközi Űrállomáson tisztában vannak ezzel, ahogyan azzal is, hogy meglehetősen nehéz szagmentesen tartani a szűkre szabott levegőmennyiséget. Robert Frost, a NASA mérnöke nemrég megválaszolta a kérdést, miért is nincsen büdös az ISS-en. Közben persze kiderült, hogy néha azért tornatermi öltöző szaga uralkodik odafent...

Frost leírása szerint az állomás több eszközzel is rendelkezik a levegő frissen tartásához. Például egy mikrotisztító eszköz szűri ki a molekuláris szennyeződéseket, ahogy a fejünk felett keringő laboratóriumban található Trace Contaminant Control Subassembly nevű eszköz is hasonlón dolgozik. Mindkettőt folyamatosan karban tartják, hogy az űrállomás a lehető leginkább szagmentes maradhasson.

A bázison több mint 167 napot eltöltő Clayton C. Anderson ugyanakkor elárulta, hogy noha a berendezések közel hibátlanul teljesítik feladatukat, ettől még nem válik teljesen szagmentessé az ISS. Az űrhajós elmondta, hogy ha az átizzadt ruhákat nem jól szárítják meg, akkor azt hamarosan mindenki megérzi az űrállomáson. Anderson felfedte, hogy saját alsóneműit az amerikai modul egyik kapaszkodójára tette, ami közel volt a légszűrőhöz. Ezzel szemben az oroszok hajlamosak voltak saját moduljukban tárolni alsóneműiket, ami viszont jóval távolabb voltak ettől az egységtől. Az asztronauta szerint ez az eljárás nem is maradt érezhető következmények nélkül.

A légtisztítási és öltözködési módszereken túl az élelem tekintetében is igyekeznek szagmentesen tartani az ISS-t. Ennek érdekében néhány, főleg tengeri származású élelmiszert egyszerűen betiltottak az űrállomáson, így a már meglevő halszag pár óra alatt kitisztult a levegőből.

De még abban az esetben, amikor a fentiek egyáltalán nem befolyásolták a szaglást, sem maradtak teljesen ilyen ingerek nélkül az űrhajósok. Anderson állítása szerint az ISS-en "űrszag" uralkodik, olyan illat, melyet az asztronauta bármikor képes lenne felismerni, de pontos meghatározásával mindmáig birkózik. Elmondása szerint egyeseket a hegesztés vagy égő ózon szagára emlékeztette, de ő semmi más, a Földön ismert szaghoz nem tudta kötni a jelenséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.