Irány az űr!

Mi legyen a következő nagy lépésünk az űrkutatásban?

Robotizált formában több tucat kilométert tettünk meg a Marson, leszálltunk egy üstökösön, sőt, még a Naprendszert is elhagytuk. De mi legyen a következő célpont?

2014.11.16 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Legújabb képeink a Titánról (forrás: NASA)

Ha az elmúlt napokban akár csak egyszer is ellátogatott híroldalunkra, akkor bizonyára hallott a Rosetta sikeréről: az Európai Űrügynökség szondája tíz évnyi utazást követően sikeresen elérte célpont üstökösét, melyre Philae leszállóegysége le is ereszkedett. Még ha ez nem is sikerült a legjobban (a Philae a leszállórendszer meghibásodása miatt többször is visszapattant a felszínről), óriási eredményt tud felmutatni az emberiség.

De hogyan tovább? Számos alkalommal kutatták már egy emberekre alapuló marsi expedíció megvalósíthatóságát, a nagyjából 180 földi napig tartó utazás azonban rengeteg problémát vet fel. Ezek persze nem legyőzhetetlenek, de nagy erőfeszítést (értsd: költséget és időt) igényelnek fajunktól.

Érdemes lenne tehát a közelben maradni, és olyan helyszínt választani, ahol már több ember is járt, de alaposan mégsem tártuk fel a "környéket"? Ideális célpont lenne a Hold - közel is van, és egy holdbázis létrehozásával a messzi űrbe vezető missziók jó alapot kaphatnának.

Persze abban is van valami, hogy miért akarunk egyáltalán a mai technikával embert olyan messzire juttatni? Ezek a küldetések "feleslegesen" elviszik a pénzt az olyan érdekes projektek elől, mint a Szaturnusz Titán nevű kísérőjének alapos vizsgálata. A Naprendszer egyetlen, saját légkörrel bíró holdjának jégpáncélja alól akár az élet kezdetleges formái is előbukkanhatnak, ennek felderítéséhez azonban elegendő lenne robotizált formában jelen lenni.

És ott vannak azok a hangok is, melyek az egész űrkutatást felesleges pénzkidobásnak tartják, azzal érvelve, hogy még saját bolygónkat sem ismerjük eléggé. Szerintük az űr helyett a Földre kellene koncentrálni, erőforrásainkat a kék bolygó megóvására kellene fordítani holmi "űrrepkedések" helyett, legyenek azok akár ember vezette eszközök, akár autonóm járművek.

És ön szerint?

Mi legyen a következő nagy lépésünk az űrkutatásban?
 
pollcode.com free polls

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.