Rosetta űrszonda

Női csizmára emlékezteti felfedezőjét a Csurjumov-Geraszimenko üstökös

Női csizmára emlékezteti egyik felfedezőjét, Szvetlana Geraszimenkót a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös magja.

2014.11.12 17:56MTI

A kométát 45 éve fedezte fel Klim Csurjumov azon a felvételen, amelyet Szvetlana Geraszimenko készített 1969. szeptember 11-én az alma-atai csillagvizsgálóban a 32P/Comas-Solá üstökösről.

Klim Csurjumov, akit a darmstadti irányító központban faggattak a tudósok, elmondta, hogy a felfedezés véletlen volt. A kép szélén vett észre egy üstökösszerű égitestet, amelyről kezdetben feltételezte, hogy a Comas-Solá-ról van szó.

"A felvételek részletes vizsgálatai azonban kiderítették, hogy ez egy új üstökös" - vázolta az előzményeket a kutató, aki számára hihetetlen öröm, hogy az általa felfedezett üstökös űrtörténelmet ír. Arra a kérdésre, hogy szerinte mi a csillagászat "gyakorlati haszna", Klim Csurjumov kifejtette, hogy az asztronómia ősidők óta óriási szerepet játszik az emberi civilizációban.

A csillagok alapján tanult meg az ember tájékozódni, az égitestek alapján tájolta az épületeket, és számította az időt. "A jövőben a csillagászatnak, az űrkutatásnak rendkívüli lesz a szerepe, hiszen ahogy kimerülnek a földi ásványkincsek, az emberiség kénytelen lesz más égitestek - holdak, üstökösök - készleteit kiaknázni" - fogalmazott a darmstadti irányító központban tartott sajtótájékoztatón Klim Csurjumov.

A Szvetlana Geraszimenko a távkapcsolat során elmondta, hogy egész életében üstökösökkel foglalkozott, és az 1969-es felfedezés semmiféle kihatással nem volt pályafutására. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon tetszik az üstökös szokatlan alakja, amely a kutatót női csizmára emlékezteti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.