Csurjumov-Geraszimenko

A büdös üstökös

Gyönyörű felvétel egy üstökösről, olyan közelről, ahogyan még sosem láthattuk. És nem is szagolhattuk - szerencsére, a bűz ugyanis bárkit elűzne...

2014.11.03 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESA

A fenti képet a Rosetta űrszonda készítette a Csurjumov-Geraszimenko üstökösről, mely az emberiség által eddig legjobban megközelített ilyen jellegű űrbeli objektum. A november 12-re tervezett leszállás előtt alaposan körbevizsgálja a szonda az üstököst, ennek köszönhetjük a felvételt is.

A nagy kontrasztú fényképen jól kivehetők az apróbb részletek, a földönkívüli tájon még dűnéket is felfedezhetünk (a kép közepén). Hátborzongatóan gyönyörű, de nagy szerencsénkre nem érezzük. Kutatók szerint ugyanis borzasztó szagot áraszthat, nagyjából olyat, mintha megosztanánk egy pajtát egy részeggel és egy tucat záptojással.

Csurjumov-Geraszimenko
Keringési ideje 6,5 év, központi magjának átmérője nagyjából 4 km, excentricitása 0,6, inklinációja 7,1°. 1840 előtt teljesen megfigyelhetetlen volt nagy perihéliumtávolsága (4 CsE) miatt. Közben a Jupiter gravitációs hatása ezt a távolságot 3 CsE-re csökkentette. 1959-ben egy újabb Jupiter-megközelítés a perihéliumot 1,28 CsE-re állította. A Csurjumov-Geraszimenko azóta ezen a pályán kering.

Maga az égitest nem egyetlen üstökös, hanem "bináris érintkező", egymásba kapcsolódott két objektum. Hőmérséklete miatt bizonyos, hogy nem csak jég, hanem porral borított területei is vannak.

Felszíne ultraviola fényben a szénpornál is feketébb. A vártnál kevesebb vízjég látható a felszínén. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.