Megalománia

Még mindig él a legfélelmetesebb cápafaj?

A fehércápa elbújhatna mellette, akkora méretekkel rendelkezett az ősi idők legfélelmetesebb tengeri ragadozója. Mindmáig nem találtak bizonyítékot kipusztulására - lehet, hogy még mindig vannak élő példányai?

2014.10.26 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Megalodon (Carcharodon megalodon) egy óriási cápafaj volt, valószínűleg a valaha létezett legnagyobb ragadozó hal. Mintegy 16 millió évvel ezelőtt jelent meg [..] a Megalodon a nagy fehércápa közeli rokona. Egy új tanulmány, mely a fogakat hasonlította össze, azt sugallja, hogy a nagy fehércápa sokkal közelebb áll a kisebb méretű, de ugyanolyan veszélyes makócápához.

Nemrégiben találtak egy új fosszíliát Dél-Amerikán kívül, mely úgy néz ki, mint egy átmenet a nagy fehércápa és a makócápa között. Ez a maradvány tovább erősíti a fehércápa evolúciójával kapcsolatos elméletet. Míg a nagy fehér ritkán ér el 6 méternél nagyobb hosszúságot, a Megalodon háromszor ilyen hosszú volt, olyan hatalmas gyomorral, hogy abban egy ember egészben eltűnhetett. A ma rendelkezésre álló fogfosszíliák alapján 15-20 méteresre becsülik a Megalodont. (forrás: Wikipedia)

Ugyanakkor máig tartja magát a mítosz, hogy kipusztulása - bizonyítékok híján - nem is következett be, néhány példány továbbra is rója a tengerek sötét vizeit. Egy nemrég megjelent kutatás ezt igyekszik cáfolni.

Forrás: Karen Carr, Wikimedia Commons

Megaldon fosszíliák, különösen a fogak, szerte a világban előkerültek már, ami azt feltételezi, hogy az állat egykor bolygónk szinte minden tengerében megtalálható volt. A leletek a Miocén-kortól (időszámításunk előtt 15,9-11,6 millió évvel) egészen a Pliocén-korig (i.e. 5,3-2,6 millió év) szerte a világon felbukkantak. Ám kipusztulásának nyomai teljesen hiányoznak, legalábbis mostanáig.

Ahhoz, hogy felfedjék a rémisztő állat eltűnésének idejét, a kutatók átnyálazták az eddig megtalált fosszíliák adatbázisát, amelyből a 42, megbízhatónak tartott lelet mindegyikén 10 szimulációs vizsgálatot futtattak le, hogy meghatározzák korukat. A fenti határokat ennek megfelelően állapították meg. Ezt követően az úgynevezett optimális lineáris becslés módszerével következtettek a Megalodon kihalásának idejére. Az egyes leletek közötti időbeli hiányosságok vizsgálatával kiegészítve megkapták a faj kihalásának vélhetően pontos idejét.

Chris Clements, a tanulmány szerzője elárulta, hogy noha napra pontosan nyilvánvalóan nem lehet meghatározni az óriáscápa eltűnését, statisztikailag az a legvalószínűbb, hogy időszámításunk előtt 2,6 millió évvel szűntek meg létezni a Földön. A szimulációk több mint 99,9 százaléka szerint már kihalt a Megalodon, igaz, hat szimuláció - ne feledjük: a tízezerből - a mostani dátum utánra tette a cikkünk tárgyául szolgáló eseményt. Ez azonban statisztikailag annyira elhanyagolhatóan alacsony szám, hogy biztosan kijelenthetjük: semmilyen élő formában nem fogunk találkozni az óriáscápával.

És ez talán nem is olyan nagy baj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.