8 méteres állat

Két tonnás óriáscápát fogtak ki Görögországban

A görög sajtó jelentése szerint 8 méteres óriáscápát fogott egy görög halász a Krétai-tenger part menti vizeiben, Athén közelében. Pavlosz Turuguzisz, a halász csodálkozva nézte a hálójában vergődő monstrumot - a hal két méterrel hosszabb volt az ő 6 méteres vitorlás bárkájánál.

2009.03.13 16:32National Geographic

A cápát egy másik halász segítségével vontatták ki a partra, ahonnan daruskocsival szállították el az egyik pireuszi halpiacra, ahol az állat húsát árverezés útján értékesítették.

Az óriáscápa (Cetorhinus maximus), amelynek maximális hosszúsága a 12 métert is elérheti, a világ második legnagyobbra megnövő halfaja. Hatalmas mérete és bizarr külseje ellenére az emberre teljesen veszélytelen, főként planktonokkal táplálkozik.

Hasonlóképpen planktonevő a legnagyobb testű ma élő halfaj, a cetcápa (Rhincodon typus), amit rablócápának vagy érdes cápának is neveznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.